Linkuri accesibilitate

Sondaj Soros - proporție însemnată de tinerii români intoleranți


Studiul realizat în urma chestionării a 6000 de elevi scoate în evidență eșecul școlii și al familiei în a-i educa pe tineri în spiritul drepturilor omului.


Mai mult de o treime dintre adolescentii romani, desi n-au avut nici un fel de experiente directe cu regimul comunist, sustin ca atunci era mai bine decit acum. Aceasta concluzie la care au ajuns tinerii nascuti mult dupa caderea dictaturii are legatura atit cu ceea ce aud acasa, cit si cu educatia scolara, care din acest punct de vedere pare destul de precara. Explicatia este la indemina devreme ce mai mult de jumatate dintre romani sint nostalgici si considera ca in perioada comunista traiau mai bine. Tinerii aud acasa acest tip de observatii, urmaresc posturile de televiziune care aduc in prim plan comparatii economice intre perioada comunista si cea contemporana, iar aceste informatii primite sub forma picaturii chinezesti au efect asupra concluziilor pe care le trag.

Potrivit studiului „Implicarea civica si politica a tinerilor”, facut de Fundatia Soros Romania in urma chestionarii unui numar de 6.000 de tineri, din 86 de scoli din tara, 26% dintre elevi considera ca sistemul democratic nu este bun pentru Romania, comparativ cu doar 16% dintre adulti. In plus ideea de a avea la conducere un regim militar ii atrage pe 40% dintre ei, comparativ cu doar 26% in randul adultilor.

Cercetarea scoate la iveala ca peste 70 la suta dintre adolescentii romani sint foarte nemultumiti de incapacitatea statului de a impune respectulul pentru lege.

Studiul dat publicitatii de Fundatia Soros avertizeaza ca mai mult de un sfert dintre elevii de liceu din Romania aveau la inceputul acestui an scolar cel putin un membru al familiei plecat in strainatate.

Autorii cercetarii subliniaza ca „rezultatele sunt foarte ingrijoratoare deoarece arata ca tinerii romani sunt extrem de intoleranti, o proportie insemnata dintre acestia putind fi caracterizati drept xenofobi si antisemiti”. Datele sondajului arata ca trei sferturi dintre elevii din Romania nu ar dori sa aiba persoane de alta orientare sexuala ca vecini si peste 60 la suta dintre ei resping persoanele bolnave de SIDA si romii. In plus, peste o treime evita persoanele de alta etnie sau religie: 42% in cazul musulmanilor, 35% in cazul maghiarilor si 34% in cazul evreilor.

Acest tablou scoate in evidenta ca scoala nu reuseste sa-i educe pe tineri in spiritul drepturilor omului, ca la nivelul opiniei publice dezbaterea despre crimele regimului comunist a esuat si ca in viitor adolescentii romani de astazi ar putea fi cu usurinta pervertiti de miscarile extremiste.
XS
SM
MD
LG