Linkuri accesibilitate

Instituții financiare sub monitorizarea Băncii Naționale (Adevărul)


Proiect de acord moldo-ucrainean pentru extinderea centralei de la Novodnestrovsk (Argumentî i Faktî).


Editorialistul George Damian scrie în ziarul Timpul că în politica de la Chişinău se manifestă zilnic teorema „ori eşti cu ruşii, ori eşti cu românii”. Dl Damian dă şi un exemplu – actualele evoluţiii din interiorul PLDM, or plecarea lui Alexandru Tănase din partid ridică şi chestiunea orientării acestui partid din punctul de vedere al teoremei expuse mai sus. Pe de altă parte, adaugă editorialistul ideea unei scene politice dominată de două partide - PLDM şi PCRM - pare a fi una cât se poate de atractivă pentru anumiţi programatori politici de la Chişinău. Ar fi o scenă politică simplă, în care alegătorii ar fi mânaţi alternativ într-o direcţie sau alta. Pericolul cel mai mare ar fi însă ca teorema destul de brutală „ori cu ruşii, ori cu românii” să se transforme într-una şi mai brutală - „ori cu ruşii, ori cu ruşii”, încheie George Damian.

Cotidianul Adevărul scrie că unele bănci au intrat sub monitorizarea mai atentă a Băncii Naţionale. Guvernatorul instituţiei, Dorin Drăguţanu a confirmat că ar fi vorba despre Banca de Economii şi UniversalBank, făr a da mai multe detalii. Guvernatorul BNM dă asigurări că nu există motive de îngrijorare şi că astfel de supervizări au loc permanent, precizează Adevărul. Pe de altă parte, unii experţi cred că dacă băncile sunt sub supraveghere, înseamnă că unii indicatori financiari au valori sub cele optimale.

Ziarul Argumentî i faktî anunţă că „Guvernul Filat «în ascuns» a aprobat proiectul de acord privind darea în arendă pe cinci ani a 17 hectare din teritoriul nostru Ucrainei pentru extinderea centralei de la Novodnestrovsk”. „Acest proiect este nerentabil sub aspect financiar, periculos din punct de vedere ecologic şi încalcă mai multe convenţii internaţionale”, mai afirmă Argumentî i Faktî.

Un alt ziar de limba rusa, Nezavisimaia Moldova scrie că Guvernul Filat ar renunţa definitiv la rezolvarea în pachet a problemelor de frontieră cu Ucraina şi că ar fi trimis spre ratificare în Parlament protocolul semnat, pe 1 februarie 2010 în cadrul a ceea ce ziariştii au numit „înţelegeri secrete” dintre Vladimir Filat şi deja fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko. Protocolul prevede modificarea Acordului moldo-ucrainean privind recunoaşterea reciprocă a proprietăţilor din 11 august 1994 şi, în particular, oferă Ucrainei dreptul de proprietate deplină asupra centralei electrice de la Novodnestrovsk, în pofida faptului că pe acest segment nu a fost finalizat procesul de demarcare a frontierei”, se precizează în Nezavisimaia Moldova.

Din săptămânalul Economist aflăm că agricultorii, vinificatorii şi întreprinzătorii din business-ul mic au cele mai multe datorii faţă de creditori, din cauza problemelor legate de pierderea pieţelor de desfacere şi incapacităţii de a face faţă dobânzilor mari la credite. Specialiştii în recuperarea datoriilor spun că acestea sunt cauzate de cele mai multe ori de calcularea incorectă a riscurilor.
XS
SM
MD
LG