Linkuri accesibilitate

Atentatul de la Minsk - legătură cu explozia din 2008?


Control la o intrare de metro în Minsk
Control la o intrare de metro în Minsk

Temeri în rîndul opoziției că autoritățile vor recurge la măsuri de reprimare similare celor luate după atentatul de acum 2 ani.


Autorităţile din Belarus declară că au reţinut mai multe persoane în legătură cu bomba care a explodat luni intr-o staţie a metroului din Minsk. Cel puţin 12 persoane au murit şi peste 200 au fost rănite. Procuratura a calificat explozia drept „atac terorist”.

Explozia a avut loc într-o staţie din centrul Minskului, la oră de vârf. Bomba era foarte puternică, ascunsă sub o banchetă pe peronul metroului şi a explodat în momentul când un metrou a intrat în staţie. Motiv pentru care anchetatorii cred că a fost detonată de la distanţă.

Un corespondent al redacţiei beloruse ruse a Europei Libere, se afla în staţia de metrou în momentul exploziei. S-a auzit un zgomot asurzitor si pe scară au început să cadă bucăţi incandescente. Scara s-a oprit şi multă lume a luat foc, relatează jurnalistul.

Numărul victimelor s-a ridicat la 12 după ce o persoană a decedat în timpul nopţii. Din 200 de răniţi, 26 sunt în stare gravă.

Preşedintele Alexander Lukaşenka, liderul autoritar al ţării din 1994, a promis că cei vinovaţi vor fi căutaţi în toate colţurile ţării. Pentru moment nu există nici un indiciu cine ar fi putut pune la cale atacul. Deşi seamănă cu cele din Rusia, în Belarus nu are loc nici o revoltă islamică şi ţara nici nu este implicată, alături de Statele Unite, în Irak sau Afganistan.

Preşedintele Lukaşenka a declarat însă că ar exista o legătură între atacul de ieri şi cel din 2008, care rămâne neelucidat. Atunci, o bombă a explodat pe un stadion, în timpul unui concert şi 50 de persoane au fost rănite.

În ultimul timp, preşedintele a fost aspru criticat de occident pentru modul brutal în care a acţionat împotriva opoziţiei şi a criticilor, după controversatele alegeri din decembrie. Mai mult, s-au luat noi măsuri de izolare a lui şi a conducerii sale. Ceea ce nu a împiedicat astăzi Uniunea Europeană să transmită condoleanţe.

Catherin Ashton, şefa diplomaţiei europene a anunţat că a trimis condoleanţe familiilor victimelor de la Minsk şi că Bruxelul urmăreşte situaţia cu atenţie.

În Belarus sunt însă mulţi care se tem că Lukaşenka va profita de explozia de ieri pentru a ţine şi mai puternic sub control opoziţia. Analistul politic Iuri Chavusau îşi aminteşte că după explozia din 2008 a urmat un val de represiune împotriva opoziţiei, mulţi activişti au fost reţinuţi.

Cum era de aşteptat, locuitorii din Minsk sunt încă şocaţi de puterea exploziei de ieri. Zeci de oameni continuă să viziteze locul exploziei şi să depună flori. În aceste condiţii nu este de mirare că azi dimineaţă au circulat zvonuri că ar fi avut loc noi atacuri. Zvonuri dezminţite însă de Ministerul pentru situaţii excepţionale.

Miercuri va fi o zi naţională de doliu în memoria victimelor.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG