Linkuri accesibilitate

Explozia din metroul de la Minsk


Imagine de la locul exploziei
Imagine de la locul exploziei

„Indiferent cine a organizat explozia, guvernul va fi tentat să o folosească drept scuză pentru a strânge şurubul”.


Autorităţile din Belarus spun că explozia de luni din metroul de la Minsk, care a ucis 11 oameni şi a rănit 120, este un act de terorism şi promit să-i prindă pe organizatori. Alexandru Eftode:

Explozia a avut loc în jurul orei 18 la staţia Oktyabrskaya, la aproximativ 100 de metri de oficiul preşedintelui Alyaksandr Lukashenka. Nimeni nu şi-a revendicat responsabilitatea. Dar preşedintele Lukaşenka a spus că organizatorii exploziei, posibil străini, au vrut să destabilizeze ţara.

Într-o declaraţie televizată, liderul de la Minsk a spus că bărbaţilor ţării le-a fost aruncată mănuşa. „Provocarea este foarte serioasă şi trebuie să-i răspundem în mod adecvat”, a spus Lukaşenka. Preşedintele belorus, care conduce ţara în mod autoritar din 1994, crede că explozia de ieri are legătură cu cea din iulie 2008 la un concert la care a asistat, când au fost răniţi, la Minsk, 50 de oameni. Nimeni nu a fost arestat în urma acelui incident. „Sunt verigi ale aceluiaşi lanţ”, a spus, însă, Lukaşenka.



Corespondenta serviciului belorus al Europei Libere, Valyantsina Aksak se afla în staţia de metro în momentul exploziei. Într-o relatare telefonică ieri seara, ea spunea că s-a auzit mai întâi un trosnet ascuţit, de parcă s-ar fi spart tavanul, iar de sus au început să cadă bucăţi în flăcări. „Escalatorul acoperit de dărâmături s-a oprit, lumina s-a stins iar fumul a învăluit întreaga staţie”.

Corespondenta Europei Libere mai spune că staţia era plină de oameni la ora 18. Cei aflaţi mai departe de explozie nu înţelegeau ce se întâmplă, în timp ce pasagerii din apropiere, unii în flăcări, s-au repezit spre ieşire. „Am văzut câţiva oameni care erau pur şi simplu nişte coloane de foc”, spune Valyantsina Aksak.

La suprafaţă, la doar câteva minute după explozie, au sosit la faţa locului ambulanţe, iar poliţia a format un cordon pentru a împiedica oamenii să se adune la gura staţiei de metrou.

La scurt timp, relatări despre cele întâmplate au început să apară pe reţeaua de socializare în internet, Twitter. Unii scriu că explozia a avut loc pe platforma de sosire, alţii că s-ar fi produs într-un tren.

Asemenea acte de violenţă sunt rar întâlnite în Belarus, statul poliţienesc cu o securitate strictă al celui supranumit ultimul dictator din Europa. Un politician al opoziţiei, liderul Frontul Civic Unit şi-a exprimat îngrijorarea că în urma celor întâmplate, Lukaşenka poate fi şi mai aspru cu oponenţii. „Indiferent cine a organizat explozia, guvernul va fi tentat să o folosească drept scuză pentru a strânge şurubul”, a spus Anatoly Lebedko agenţiei Reuter.

Sute de oameni au fost arestaţi în decembrie anul trecut la o manifestare stradală împotriva realegerii lui Lukaşenka. Mulţi rămân în arest iar câţiva au fost condamnaţi la ani de închisoare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG