Linkuri accesibilitate

Președinții Poloniei și Rusiei comemorează catastrofa aeriană de la Smolensk


Dmitry Medvedev și Bronislaw Komorowski
Dmitry Medvedev și Bronislaw Komorowski

Ceremonia a fost umbrită de controversa legată de plăcuța comemorativă plasată de ruși în care nu se face nicio referire la masacrul de la Katyn.


Cei doi presedinti Bronislaw Komorowski si Dmitri Medvedeev au cautat sa evite momentele de tensiune cind au depus flori astazi la locul in care, la Smolensk, acum 1 an un avion polonez se prabusea, omorindu-l pe presedintele de la Varsovia Lech Kaczynski si pe sotia acestuia cit si alti 95 de inalti reprezentanti ai elitei politice si academice din Polonia.

In afara de dramatismul momentului din 2010, exista si cel al reperului tragic istoric.
Avionul care acum un an ii aducea pe importantii sai calatori tocmai la padurea Katyn, unde in 1940, din ordinul lui Stalin 22 de mii de ofiteri ai armatei poloneze au fost omoriti.

In noiembrie 2010, rude ale celor morti in accidentul aviatic, au plasat la locul tragediei o placa comemorativa in limba poloneza. Simbata, inaintea manifestarilor oficiale de astazi, un grup de polonezi sositi la fata locului, au constatat ca placa in limba poloneza a fost inlocuita de una in rusa si poloneza, din care insa lipsea trimiterea la masacrul din 1940, ca la un genocid.

Autoritatile ruse au explicat ca in tara lor nu pot exista placi comemorative numai in limbi straine, dar nu au spus nimic de disparitia mentiunii masacrului celor 22 de mii de ofiteri polonezi din ordinul lui Stalin.

In incercarea de a depasi aceste controverse presedintii Medvedev si Komorowski au cazut de acord sa se infiinteze un grup mixt care sa decida asupra construirii unui monument pentru comemorarea tragediei de la Katyn.

Presedintele Komorowski se asteapta si sa primeasca inregistrarile complete ale turnului de control de la Smolensk dinainte de prabusirea avionului prezidential polonez, pe conditii de vizibiltate redusa, acum un an.

Investigatia rusa de pina acum a dat vina exclusiv pentru provocarea accidentului pe pilotii polonezi. Chiar daca autoritatile poloneze accepta ca o parte a vinovatiei apartine pilotilor, ele considera ca si cei de la turnul de control au partea lor de vina, deoarece nu au oferit un alt culoar de aterizare avionului prezidential polonez.

Accidentul de acum un an si reactia autoritatilor de la Varsovia au divizat societatea poloneza. Fratele presedintelui decedat, Jaroslaw Kaczynski acuza actualul guvern ca ar fi cedat prea usor presiunii Rusiei si ca are prea multa incredere in investigatia condusa de Moscova.

Vorbind despre masacrul de la Katyn din 1940, presedintele Rusiei a recunoscut ca „liderii statului sovietic ai acelei perioade poarta raspunderea pentru ceea ce s-a intimplat in 1940.” si a promis ca va deschide documentele legate de masacrul de la Katyn. Pina acum, scrie agentia Associated Press, au fost declasificate 137 de volume, dar peste 40 sunt inca sub sigiliu.

Presedintele Poloniei, ca raspuns la apelurile omologul sau rus de a „intoarce pagina trecutului”, a spus ca pentru a putea inchide acest capitol, el trebuie citit pina la sfarsit”.
XS
SM
MD
LG