Linkuri accesibilitate

Interdicția portului voalului islamic în public a intrat în vigoare în Franța


Opoziția l-a acuzat pe preşedintele Nicolas Sarkozy că a promovat noua lege ca să-şi asigure voturile de dreapta la alegerile din 2012.


Franţa a devenit astăzi prima ţară europeană care interzice acoperirea feţei în public, o măsură îndreptată împotriva portului vălului musulman de către femei. Ea ar urma să afecteze doar 2000 de persoane, dar controversele se propagă în cercuri mai largi ale societăţii franceze. Detalii are Mircea Ţicudean.

Duminică, în ajunul intrării în vigoare a interdicţiei portului vălului musulman, poliţia a arestat la Paris 59 de persoane care protestau împotriva legii. Iniţiatorii ei, în frunte cu preşedintele Nicolas Sarkozy, spun că legea apără valorile seculare ale Franţei şi dreptul femeilor la egalitate. Femeile care nu respectă legea pot fi amendate cu 150 de euro, dar cei care obligă femeile să poartă văl riscă chiar şi pedepse cu închisoarea.

Într-o circulară trimisă prefecţilor şi comisariatelor de poliţiei, ministrul de interne francez Claude Gueant a spus că legea nu va fi aplicată în preajma moscheilor şi că poliţiştii nu vor avea dreptul de a îndepărta vălul de pe faţa femeilor.
În document de mai spune că interdicţia acoperirii feţei nu se va aplica în cazul căştilor de motociclist, al bandajelor medicale, al măştii de sudor, de scrimă sau al măştilor de carnaval.

Interdicţia va fi valabilă în toate locurile publice, dar nu şi în casele particulare, camere de hotel şi nici în companiile şi asociaţiile private, dacă acestea nu primesc în incintele lor „membri ai publicului larg”.

După luni de dezbateri despre cum va reacţiona poliţia dacă o femeie refuză să-şi ridice vălul şi să-şi dezvăluie identitatea, ministrul de interne a dispus săptămâna trecută că poliţistul va putea avertiza femeia că ar putea fi dusă la secţia de poliţie, dar a insistat că în nici un caz poliţistul nu are dreptul să recurgă la forţă.

Un afiș parte a campaniei de interdicție a portului voalului în public
Interdicţia a cauzat mari controverse în Franţa, unde 10% din cei 62 de milioane de locuitori sunt musulmani. Amnesty International se opune legii, spunând că îngrădeşte libertatea de expresie şi libertatea religioasă a femeilor care poartă vălul ca un simbol al „identităţii” sau „convingerilor”.

Adversarii legii spun că potrivit statisticilor ministerului de interne în Franţa poartă vălul musulman numai 2000 de femei şi atrag atenţia că interdicţia va avea ca efect „stigmatizarea musulmanilor”.

Membri ai opoziţiei politice l-au acuzat pe preşedintele Nicolas Sarkozy că a promovat noua lege ca să-şi asigure voturile alegătorilor de dreapta la alegerile prezidenţiale de la anul. În replică, Sarkozy şi colaboratorii lui au încercat să liniştească temerile musulmanilor. „Este o decizie care nu se ia uşor” – a spus Sarkozy, adăugând că nimeni nu ar trebui să se simtă stigmatizat sau jignit. „Mă gândesc în primul rând la compatrioţii noştri musulmani, care au locul lor în societate şi trebuie să se simtă respectaţi”, a insistat preşedintele.
El a mai explicat că Franţa este „o naţiune veche unită în jurul unei anumite idei de demnitatea personală, mai ales demnitatea femeilor, şi de ideea convieţuirii”.

Jacques Myard, un oficial al partidului de guvernământ din Franţa, a spus televiziunii Al Jazeera că vălul musulman încurajează crearea de ghetto-uri, ceea ce ar fi „insuportabil” pentru marea majoritate a francezilor. Unul din multele ziare care scriu astăzi despre interdicţia franceză, „Irish Times”, observă că în vreme ce unii musulmani francezi condamnă legea, ea este spriinită de principala lor organizaţie, Consiliul Francez al Credinţei Musulmane. În opinia Consiliului, portul vălului ar fi „o interpretare extremistă şi simplistă a Coranului, iar nu o obligaţie religioasă”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG