Linkuri accesibilitate

„Mai curat, mai amenajat, mai comod”: Chișinăul în viziunea lui Victor Bodiu


Victor Bodiu
Victor Bodiu

Secretarul General al Guvernului a fost desemnat la Congresul PLD candidatul partidului la funcția de primar al capitalei.


Alegerile locale generale se vor desfășura pe 5 iunie. Până atunci au rămas exact opt saptamani, iar până pe 20 aprilie, Comisia Electorală Centrală va constitui consiliile electorale, după care va începe înregistrarea candidaţilor. Până în prezent, au declarat că se vor înscrie în cursa pentru functia de primar al municipiului Chisinau Dorin Chirtoacă (PL), Igor Dodon (PCRM), Valentina Buliga (PD), Radu Bușilă (PPCD), Victor Bodiu (PLDM). Valentin Crîlov, Partidul Socialiştilor „Patria-Rodina” și, de la ,,Casa Noastră - Moldova”, Oleg Onişcenco. Lista va continua. Invitatul Europei Libere din aceasta dimineata este Victor Bodiu desemnat candidatul PLDM la funcţia de primar al Capitalei. Decizia a fost anunţată ieri, în cadrul Congresului al patrulea al liberal democraţilor.

Victor Bodiu: „Este important să demonstrăm că şi în Chişinău pot fi gestionate lucrurile într-un mod profesionist. Aşa cum am zis, nu sunt un om al vorbelor, sunt un om al faptelor şi voi încerca să contribui cu acea experienţă managerială, pe care o am, în soluţionarea problemelor cetăţenilor. Iar problemele sunt absolut cunoscute de către toţi.”

Europa Liberă: Aţi spus-o Dumneavoastră, că sunteţi un tehnocrat desăvârşit.

Victor Bodiu:
„Sunt un tehnocrat desăvârşit prin faptul, că pe parcursul activităţii mele, deşi am făcut multe lucruri şi le-am implementat şi în cadrul Cancelariei de stat, cât şi în banca în care am activat, nu aţi văzut să-mi fac PR pe seama acestor acţiuni. Părerea mea este că şi cetăţenii Chişinăului doresc soluţii, nu doresc vizibilitatea a ceea ce face primarul. Sau nu doresc ca primarul să rezolve probleme, pe care dânsul consideră că ar fi prioritare. De aceea mă voi ghida, în primul rând, de problemele pe care cetăţeanul le are, voi avea discuţii cu cetăţeni, cât mai multe discuţii, ca să văd care sunt acele probleme, să încercăm să le soluţionăm.”

„Nu o să intru în polemici cu candidaţii şi nu o să fac promisiuni chişinăuenilor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:50 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dar spuneţi trei probleme ale chişinăuenilor, pe care vreţi să le rezolvaţi.

Victor Bodiu: „Drumuri, vorbim şi de iluminare, vorbim şi de alte aspecte. Noi vom prezenta un program şi o ofertă inedită şi veţi vedea că vom targheta problemele într-un mod diferit.”

Europa Liberă: În ce constă ineditul?

Victor Bodiu:
„Nu vreau să vă dau prea multe detalii, ca să nu le dau prea multe idei celorlalţi concurenţi.”

Europa Liberă: Aţi vorbit despre parteneriat, nevoia unui parteneriat între Primărie şi Guvern. La ce v-aţi referit?

Victor Bodiu: „Parteneriatele în genere sunt foarte necesare. Nu doar între primărie şi Guvern. Primăria este în stare şi capabilă să facă parteneriate cu donatori, cu alte companii străine. De aceea parteneriatul cu Guvernul va fi unul în beneficiul cetăţenilor. Sunt deja câteva proiecte, despre care Primăria municipiului Chişinău nici habar nu are, dacă doriţi.”

Europa Liberă: Ca de exemplu?

Victor Bodiu:
„Cum ar fi izolarea blocurilor, locuinţele sociale, pe care eu, în calitatea mea de secretar general al Guvernului, le negociez cu diferite instituţii financiare internaţionale din perspectiva că municipiul Chişinău urmează să primească finanţare şi să primească proiecte viabile. Iar dacă Primăria nici nu s-a îndurat măcar să se intereseze de astfel de proiecte prin intermediul Guvernului, pe care putea să le obţină.”

Europa Liberă: Poate trebuia şi Guvernul să spună Primăriei? De ce până acum nu a existat un asemenea parteneriat?

Victor Bodiu: „În mod normal, un parteneriat se construieşte atunci când există o necesitate din partea unor autorităţi. De ce avem solicitări de la toate autorităţile publice locale şi mai puţin de la municipiul Chişinău? De ce atunci, când este necesar să promovăm un proiect de hotărâre de Guvern, pentru scutirea, spre exemplu, a troleibuzelor de taxa pe valoare adăugată, care au fost importate, acest proiect trebuie să fie elaborat de Cancelaria de stat, fără ca cel puţin să fie o solicitare formală din partea Primăriei municipiului Chişinău?”

Europa Liberă: Care dintre candidaţii deja existenţi este cel mai de temut pentru Dumneavoastră?

Victor Bodiu:
„Nu o să intru în polemici cu candidaţii şi nu o să fac promisiuni chişinăuenilor. Eu vreau să vin cu soluţii şi vreau să arăt cetăţenilor programul meu şi capacitatea, că pot să-l implementez.”

Europa Liberă: Faptul că Alianţa pentru Integrare Europeană va avea trei aspiranţi la fotoliul de edil al capitalei, va face să apară vrajbe în cadrul coaliţiei de guvernare?

Victor Bodiu:
„Eu nu am de gând să mă confrunt cu candidaţii din partea partidelor din cadrul acestei Alianţe. Sper să nu fiu atacat eu, şi eu promit că nu voi ataca nici eu la rândul meu. Ceea ce vă pot spune este că este un proces firesc, atunci când un partid îşi promovează propria candidatură la funcţia de primar. Şi depinde de capacităţile acelui partid şi acelui candidat de a câştiga alegerile. Trebuie să fie o luptă a ideilor şi a programelor.”

Europa Liberă: Oricum o să mergeţi la dezbateri?

Victor Bodiu: „O să merg la toate dezbaterile, dar în cadrul dezbaterilor aş prefera să discutăm soluţiile, care urmează să fie propuse pentru municipiul Chişinău, mai puţin lupta politică a activităţii capitalei.”

Europa Liberă: Domnule Bodiu, s-a vorbit mult despre descentralizarea puterii. Foarte greu se înfăptuieşte acest lucru. De ce atât de greu se dezleagă mîinile autorităţilor publice locale?

Victor Bodiu:
„Fiindcă este un proces, în care este important să avem un dialog între autorităţile centrale şi cele locale, ca să nu fie aşa cum era atunci, când descentralizarea era decisă în cadrul Guvernului. Doar Guvernul decidea ce atribuţii trebuie să revină autorităţilor locale. Acum avem o platformă de dialog, este comisia paritară, condusă de prim-ministru, în care proporţional, 50 la 50 sunt reprezentaţi autorităţile locale şi autorităţile centrale. Sunt create grupuri de lucru şi avem acest proiect de strategie, care săptămâna trecută a fost propus pentru discuţii publice, atât cu autorităţile locale, cât şi cu societatea civilă. Este o abordare nouă pentru a vedea, în primul rând, care sunt domeniile, pe care urmează să le descentralizăm şi paşii prin care ne mişcăm. Sunt create câteva grupuri de lucru pe domeniile prioritare, cum ar fi educaţia, finanţele, alte domenii, care urmează acum să vină cu propuneri concrete de modificare a legislaţiei şi de delegare a acelor atribuţii către autorităţile locale.”

Europa Liberă: Legea finanţelor publice locale?

Victor Bodiu: „Este o parte a acestei strategii de descentralizare.”

Europa Liberă: Faptul că anul acesta au apărut divergenţe atunci când se vorbea despre repartizarea bugetului şi că Primăria Chişinău ar fi fost nedreptăţită, cum îl interpretaţi?

Victor Bodiu: „Astfel de discuţii sunt absolut normale. Este un proces firesc de discutare a oricărui buget în oricare ţară. Altceva este argumentele cu care vin autorităţile, pentru a-şi promova proiectele. Sunt proiecte, pe care Ministerul Finanţelor a alocat bani şi nu s-au implementat. Deci, vorbim şi despre capacitatea de absorbţie a acelor bani. Este o problemă ca să obţii banii, dar este o problemă şi să implementezi acele proiecte. Dar nu doar banii bugetului trebuie să rezolve problemele capitalei. În capitală sunt suficiente resurse, care pot fi valorificate, cunoscând cum.”

Europa Liberă: Unde se ascund aceste resurse?

Victor Bodiu:
„O să le vedeţi. Vin din zona packing-ului şi vă spun că sunt posibilităţi de a finanţa capitala, inclusiv prin bani privaţi. Nu neapărat din străinătate, dar şi din cadrul capitalei, de la bănci private, de la alte instituţii. Prin diferite parteneriate publice sau alte scheme. Iarăşi, nu vreau să dau prea multe detalii acum.”

Europa Liberă: Ce veţi face? Veţi merge din casă în casă, din cartier în cartier?

Victor Bodiu:
„Vom merge din cartier în cartier, din casă în casă, la diferite întruniri, vom identifica care sunt problemele microsectoarelor, vom veni cu soluţii.”

Europa Liberă: Sincer, ce şanse vă acordaţi?

Victor Bodiu:
„Eu nu sunt omul care-şi estimează şansele, electoratul va decide.”

Europa Liberă: Cu cine v-ar plăcea să rămâneţi în turul doi?

Victor Bodiu: „Nu comentez. Cetăţenii sunt acei, care vor decide cine va fi primarul capitalei.”

Europa Liberă: Domnule Bodiu, contaţi pe voturile simpatizanţilor şi membrilor PLDM? Sau pe voturile Alianţei pentru Integrare Europeană? Sau pe care?

Victor Bodiu: „Pe voturile Partidului Liberal-Democrat, care a obţinut un scor destul de bun în municipiul Chişinău.”

Europa Liberă: La alegerile parlamentare a fost pe locul doi.

Victor Bodiu: „La alegerile parlamentare da, am acumulat circa 30 la sută din sufragii în municipiul Chişinău, dar evident, contez şi pe voturile celorlalte pături ale populaţiei, care nu s-au expus pentru PLDM în noiembrie anul 2010. Sper că atât partidele, parte componentă ale Alianţei pentru Integrare Europeană, cât şi cetăţenii îşi doresc ca în fruntea Primăriei să fie un om cu viziuni democratice şi viziuni pro europene. Iar în cazul în care în turul doi va fi Bodiu şi un contracandidat, care va fi din tabăra opoziţiei, sper ca voturile partidelor din Alianţă să vină în folosul candidatului PLDM”

Europa Liberă: Temeinicia Alianţei nu va fi zdruncinată de acest scrutin local?

Victor Bodiu: „Orice competiţie electorală trebuie să fie o competiţie a ideilor, şi după care orice discurs electoral trebuie să se finalizeze cu perioada post electorală, care nu trebuie să fie afectată nici într-un fel. Evident că asta presupune că în cadrul scrutinului electoral nu trebuie să deraiem în discuţii şi în atacuri la persoană, care după aia ne fac discuţiile mult mai dificile. Personal, mă angajez să nu fac atac la persoană.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus că nu veţi fi politician.

Victor Bodiu:
„Chiar decizia mea de a pleca din Parlamentul Republicii Moldova am motivat-o prin faptul, că activitatea parlamentară este mai mult politică. Din experienţa mea, sunt persoană care se ocupă de managementul unor proiecte concrete. Iar managementul unei instituţii, cum este Primăria municipiului Chişinău este mult mai aproape de ceea ce am învăţat la şcoala de business, de ceea ce am învăţat să fac atunci, când eram în instituţiile financiare internaţionale, în care am activat anterior.”

Europa Liberă: Aţi luat greu această decizie?

Victor Bodiu: „A fost o decizie complicată. Grea din perspectiva responsabilităţii, care urmează s-o iau în cazul cînd voi fi învingător în aceste alegeri. Fiindcă este foarte uşor să promiţi foarte multe, dar este mult mai greu să implementezi. Dacă cetăţenii îmi vor încredinţa să fiu primar al capitalei, acele capacităţi manageriale, pe care le am, dar şi echipa PLDM, care este alături de mine, ne vor face să aducem schimbări în muncipiul Chişinău.”

Europa Liberă: Cât costă o promisiune? Ce greutate are o promisiune electorală, făcută în campania electorală?

Victor Bodiu:
„Nu pot să zic, eu nu am de gând să fac promisiuni, care nu se vor materializa pe parcursul unui mandat de patru ani. În decurs de patru ani se pot îndeplini multe lucruri. Acele lucruri, care pot fi făcute în patru ani, se vor regăsi în program. N-o să vedeţi în el metrou, tramvai şi alte mijloace de transport, care în contextul economic actual al Primăriei nu sunt reale.”

Europa Liberă: Cum vedeţi Chişinăul peste patru ani?

Victor Bodiu:
„Mai curat, mai amenajat, mai comod pentru cetăţenii din capitală. Ca oraşul să fie mult mai frumos.”
XS
SM
MD
LG