Linkuri accesibilitate

10.04 - Chișinău: Vasile Tarlev propus prim ministru.


Vasile Tarlev în 2008
Vasile Tarlev în 2008

Victor Stepaniuc: „Sprijinul este absolut, 71 de deputaţi.... Cred că o să se voteze, fiindcă o să fie o echipă serioasă, o echipă de tehnocraţi.


10 aprilie 2001

Ora Moldovei.


Vasile Tarlev propus prim ministru.

Dan Ionescu: Procesul de alcătuire a noilor structuri ale puterii se apropie de sfârşit. Astăzi în cadrul fracţiunii majoritare în Parlament s-a luat hotărârea de a-l propune pe directorul general al societăţii „Bucuria”, Vasile Tarlev, la funcţia de prim ministru. O hotărâre oarecum surprinzătoare în lumina faptului, că unele medii de informare îi acordaseră cele mai mari şanse de a ocupa această funcţie actualului ambasador al Republicii Moldova la Moscova, Valeriu Bobuţac. Relatează Sergiu Praporşcic.

Preşedintele Vladimir Voronin îl va desemna mîine în plenul Parlamentului pe directorul societăţii pe acţiuni „Bucuria”, Vasile Tarlev, la funcţia de prim ministru. Astăzi şeful statului l-a prezentat pe Vasile Tarlev grupului parlamentar majoritar al Partidului Comuniştilor. După şedinţă, preşedintele grupului parlamentar al comuniştilor, Victor Stepaniuc, a declarat presei, că Vasile Tarlev va avea sprijinul tuturor deputaţilor comunişti, astfel că noul Guvern va fi confirmat până la finele săptămânii viitoare.

Victor Stepaniuc: „Sprijinul este absolut, 71 de deputaţi, totul o să fie în regulă. Cred că o să se voteze, fiindcă o să fie o echipă serioasă, o echipă de tehnocraţi, aşa cum s-a anunţat. Practic sunt gata şi programul Guvernului, este, se mai redactează. Aşa că este. Noi vrem să facem lucrul ăsta cât mai repede, adică nu mai târziu de săptămâna viitoare trebuie să fie votat. Preşedintele Republicii ne grăbeşte şi corect face. Şi noi suntem dispuşi să votăm Guvernul, cât mai repede să lucreze.”

Europa Liberă: Ce aţi discutat cu domnul Tarlev?

Victor Stepaniuc:
„Ei, cum? Domnul Tarlev, în calitate de candidatură la postul de primul ministru, i s-a pus mai multe întrebări. Dumnealui, într-un fel sau altul, cunoaşte programul electoral al partidului nostru, e de acord cu foarte multe poziţii. Unele chestiuni le-am discutat, i s-au pus nişte întrebări şi noi suntem satisfăcuţi de fapt de răspunsurile pe care le-am primit. A primit mai multe întrebări. Nu există condiţii. Nu există condiţii, primul ministru trebuie să lucreze în aşa fel, ca în ţara asta lucrurile să se schimbe spre bine. Asta este unica condiţie. Deci, eficienţa Guvernului trebuie să fie.”

Contrar declaraţiilor lui Victor Stepaniuc, mai mulţi deputaţi comunişti, care ne-au solicitat să nu le dezvăluim numele, şi-au exprimat dezacordul în legătură cu alegerea făcută de Vladimir Voronin. Ei au spus că vor susţine prin vot viitorul Guvern Tarlev, deşi au mari îndoieli în reuşita acestuia. Victor Stepaniuc a spus, că Partidul Comuniştilor îşi asumă întreaga responsabilitate pentru guvernare, chiar dacă viitorul prim-ministru este o persoană din afara partidului.

Vom preciza, că directorul general al S.A.”Bucuria”, cea mai importantă fabrică de dulciuri din Republica Moldova, Vasile Tarlev, are 37 de ani şi este doctor în ştiinţe tehnice. Până în prezent nu s-a ocupat de politică. Potrivit lui Stepaniuc, opiniile lui Tarlev şi ale comuniştilor în ceea ce priveşte privatizarea coincid. Stepaniuc a declarat, că Tarlev va reevalua eficienţa şi legalitatea procesului de privatizare din Republica Moldova.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG