Linkuri accesibilitate

Aberații periculoase (România liberă)


Alina Mungiu Pippidi: „Am impresia că scopul final al reformelor e complet pierdut din vedere”


Evenimentul zilei da informatii despre rezultatul neconcludent al reuniunii informale in format 5+2 de la Viena, care avea drept scop ajungerea unui consens asupra reluarii oficiale a negocierilor privind Transnistria. Cu exceptia Tiraspolului, toate partile implicate erau de acord sa se reia procesul interupt in februarie 2006, dar reprezentantul autoritatilor separatiste a gasit de cuviinta ca premisele nu sunt intrunite. Urmatoarea incercare de deblocare va fi gazduita in iunie de Moscova – noteaza cotidianul de la Bucuresti.

Atat Evenimentul zilei cat si Hotnews se refera si la reactia premierului Vlad Filat la invitatia de a face o vizita oficiala in Transnistria. Filat a refuzat, spunand ca nu face vizite oficiale la el acasa. Hotnews citeaza analisti a caror opinie este ca Tiraspolul nu doreste reluarea negocierilor. Invitatia a fost adresata in asa fel incat sa obtina reactia scontata, si sa contrabalanseze astfel insistenta cu care Moscova cere rezolvarea dosarului transnistrean. Este opinia directorului Arcadie Barbarosie, de la Institutul pentru politici civice. Analistul crede ca soarta negocierilor depinde de rezultatul alegerilor prezidentiale care vor avea lor la sfarsitul anului in regiunea separatista. Nu se poate face nicio presupunere asuprea lor, in absenta sondajelor de opinie. De asemenea, un rol decisiv va avea eventuala ridicare a vizelor de intrare in tarile Uniunii Europene sau, si mai mult, eventuala aderare pe cont propriu a Moldovei la Uniune. Aceste lucruri sunt de cel mai mare interes atat pentru moldoveni, cat si pentru transnistreni – se mai arata pe Hotnews Romania, citand analisti din Republica Moldova.

Pornind de la respingerea in instanta a infiintarii Partidului Poporului, condus de Dan Diaconescu, Alina Mungiu Pippidi arata in Romania libera ca sunt aberatii mult mai periculoase decat intrarea vedetei OTV in politica. De pilda, unele prevederi ale noii legi a educatiei, care nu mai permite unor profesori universitari de certa valoare, dar de o anumita varsta, sa mai predea sau sa conduca doctorate. “Am impresia ca scopul final al reformelor e complet pierdut din vedere”, scrie Mungiu si exemplifica si din alte domenii: se gasesc bani pentru pastrarea unor ambasade in tari neimportante, precum Qatar, Macedonia, Luxemburg, dar nu sunt bani pentru pastrarea spitalului din orasul Codlea.
XS
SM
MD
LG