Linkuri accesibilitate

Risipa rezervelor autohtone de gaze naturale (România liberă)


Antirusismul - o necesitate geopolitică (Andrei Cornea, 22).


Invitatia adresata de liderul separatist Igor Smirnov premierului Vlad Filat, de a face o vizita oficiala in Transnistria, este consemnata de o stire din Evenimentul zilei. Sunt evocate contextul in care s-a facut invitatia, si anume la Viena, la reuniunea informala in formatul 5+2, precum si de motivul pentru care Igor Smirnov a luat aceasta initiativa: intalnirea ar trebui sa abordeze un sir de probleme actuale in contextul normalizarii relatiilor. Cotidianul de la Bucuresti precizeaza ca autoritatile moldovene nu comentasera deocamdata invitatia.

Comentariul semnat astazi de Cristian Ghinea in Romania libera vorbeste despre modul in care Romania isi amaneteaza viitorul, printr-o politica iresponsabila in domeniul gazelor naturale. Desi se stie ca rezervele autohtone se vor termina in 15 ani, nu se economiseste nimic, nu se adopta masuri de infruntare a acelui moment in care, practic, dependenta de Gazprom va deveni totala. Ghinea da exemplul Norvegiei, care intr-o situatie similara a trecut la economisirea resurselor de gaze din productie proprie. Guvernele de la Bucuresti isi predau unul altuia obiceiul de a calma nemultumirile populatiei, dar si pretentiile unor patroni santajisti, vanzand tuturor gaze la preturi subventionate si incurajand astfel risipa. Un calcul de bun simt ilustreaza demonstratia lui Ghinea: pentru un apartament amarat la bloc, cu consum fatalmente mic, subventia de la stat nu inseamna poate mult, dar pentru o locuinta de lux, cu proprietari instariti, suma platita ca subventie e mult mai mare si deloc indreptatita.

Andrei Cornea scrie in saptamanalul 22 pornind de la telegramele Wikileaks. In opinia sa, un singur lucru este relevant in ele: incercarea sustinuta a Rusiei de a-si spori influenta in Romania cu ajutorul unor partide, personalitati politice si oameni de afaceri deosebit de importanti. Numai intr-o asemenea interpretare capata logica unele gesturi politice care au parut fara sens la vremea respectiva: de pilda, incercarea premierului Calin Popescu Tariceanu de a retrage trupele romanesti din Irak, incercare blocata de Traian Basescu. Scopul era ca ameriucanii sa-si piarda increderea in Romania, spre avantajul Rusiei. „Pentru Romania, antirusismul ramane o necesitate geopolitica, iar in aceste conditii proamericanismul ramane si el o necesitate” – scrie Cornea si adauga: „Rusia a fost si ramane inamicul ereditar al Romaniei, singurul de altfel. Nu poporul rus, ci Imperiul Rus, nu cultura rusa, ci politica rusa a nelibertatii, opresiunii si coruptiei”.
XS
SM
MD
LG