Linkuri accesibilitate

Belarus: bețe în roate exportatorilor de vin moldav?


Ministrul agriculturii Vasile Bumacov: „Ne deranjează faptul că în scrisoarea adresată medicului sanitar din Minsk nu se indică cauza unei astfel de măsuri”.


Belarus, care este una din cele mai mari pieţe de desfacere pentru vinurile moldoveneşti, ar putea interzice eliberarea certificatelor sanitare pentru importul vinurilor, vinurilor brute şi cognac-urilor din R. Moldova, a declarat azi la şedinţa Cabinetului de Miniştri Premierul Vladimir Filat. Belarus este a doua piaţă după mărime pentru vinurile şi cognacurile moldoveneşti după Federaţia Rusă. Belarus – unica ţară-importatoare de vinuri moldoveneşti neîmbuteliate, precum şi materie primă pentru producerea vinurilor spumante. Valentina Ursu a stat de vorbă pe această temă cu ministrul agriculturii Vasile Bumacov
.

Vasile Bumacov
Vasile Bumacov: „Piaţa Belorusiei rămâne o piaţă importantă pentru ţara noastră şi noi avem mulţi agenţi economici, care exportă. Evident, partea belorusă insistă mai mult la vinuri în vrac. Având aceste vinuri, ei au îmbutelierea acolo şi crează locuri de muncă. Noi înţelegem interesul Belorusiei şi în situaţia când noi suntem în această criză cu vinurile, este un lucru bun, că noi reuşim oricum să exportăm vinurile şi nu avem mari obiecţii la această situaţie. Pe de altă parte, este convenabil şi pentru partea belorusă, fiindcă este o industrie întreagă, să spunem aşa, alimentată cu vinuri în vrac din ţara noastră.”

Europa Liberă: Şi cum apare această avertizare din partea Minskului?

Vasile Bumacov:
„Acest document a fost semnat de un viceministru al Sănătăţii din Belarus, domnul Arnautov. Deci, dumnealui adresează această scrisoare medicului sanitar din Minsk şi altor structuri din această sistemă de a stopa temporar, până la indicaţii adăugătoare, înregistrarea exportatorilor de vin, de materiale de vin şi cognacuri din Republica Moldova şi din Georgia.”

Vinuri în vrac dar de calitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:01 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dumneavoastră credeţi că aici ar fi şi ceva politic? Sau se repetă exact situaţia, cum procedau cei din Federaţia Rusă cu vinurile moldoveneşti, atunci când au instituit chiar embargou?

Vasile Bumacov:
„Asta este marea problemă, că în această scrisoare nu este scris nici un pretext. Rămâne de verificat. Noi nu am primit această scrisoare oficial. De aceea ne deranjează foarte mult faptul, că în această scrisoare nu este indicată nici o cauză şi ne aminteşte de nişte scrisori din vremuri mai triste. Asta mă deranjează foarte mult.”

Europa Liberă: Scrisoarea spune că începând cu data de 4 aprilie contractele dintre agenţii economici din Moldova şi cei din Belarus s-au semnat, bănuiesc până la 1 ianuarie.

Vasile Bumacov:
„Scrisoarea este scrisoare, dar să vedem care vor fi acţiunile, că mulţi din ai noştri exportatori deja au reuşit să se înregistreze în Belarus.”

Europa Liberă: Câţi agenţi economici din Moldova exportă în Belarus?

Vasile Bumacov:
„Eu ştiu minimum patru care sunt deja acolo. Ei spun că până când nu ar trebui să fie nici o problemă.”

Europa Liberă: Dar ei vă asigură, că au producţie de bună calitate, aceşti agenţi economici din Moldova?

Vasile Bumacov:
„Păi, eu cunosc aceşti agenţi economici şi ştiu că au vin de calitate. Eu sunt sigur că nu este vorba de calitatea acestui vin.”

Europa Liberă: Domnule ministru, dar această problemă în relaţia cu Federaţia Rusă e rezolvată? Aţi pus punct o dată şi pentru totdeauna cu exporturile de vinuri?

Vasile Bumacov:
„În comerţ niciodată nu poate să fie punct odată şi pentru totdeauna. Noi în Federaţia Rusă continuăm să exportăm. A mai fost deschis un terminal. Apar probleme cu unele loturi, nu depăşesc un procent din ceea ce noi exportăm. De aceea eu nu aş putea spune că astăzi avem relaţii foarte tensionate cu Federaţia Rusă. De mai multe ori prin scrisori oficiale am cerut ca să ni se prezinte limitele admisibile chiar şi de dibutiftalat în vinurile noastre. Aceste date nu le-am obţinut. Dar asta nu înseamnă că ne împiedică să lucrăm cu Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Dar după embargoul rusesc, lecţia a fost învăţată? Acum, totuşi, se insistă asupra producerii vinurilor de calitate, care este solicitată pe piaţa şi cea occidentală şi cea estică.

Vasile Bumacov:
„Mîine voi fi în Parlament şi sper să fie ratificat acel acord cu Banca Europeană de Investiţii, de 75 de milioane de euro. Ieri am avut o şedinţă cu vinificatorii la Ministerul Agriculturii şi am vorbit serios despre producerea vinurilor de calitate. Noi am rugat ca în primul rând unitatea de implementare să atragă atenţia la acei producători de vinuri, care mai au vase vopsite, sau furtunuri din plastic, care ar mai putea aduce dibutilftalat în vinurile noastre.

În regim prioritar vom lucra cu acei vinificatori, care doresc să facă vinuri de calitate, ca să lichidăm aceste probleme. Noi săptămâna viitoare avem o misiune serioasă din China. Vin cei care doresc să distribuie vinuri moldoveneşti în China. Noi nu avem altă soluţie decât să producem vinuri de calitate. Vorbim de piaţa europeană, unde ni s-a mărit esenţial cota. Ministerul Agriculturii ne vom concentra mai mult la obţinerea vinurilopr de calitate.”

Europa Liberă: Ce faceţi cu banii de la Banca Europeană pentru Investiţii?

Vasile Bumacov:
„Aceşti bani vor fi destinaţi de la cultivarea viţei de vie şi până la îmbuteliere, plus industriile conexe, şi plus şcolarizarea. Deci, 75 de milioane de euro.”

Europa Liberă: Sincer, totuşi, pentru că s-a insistat mult asupra calităţii băuturilor produse în Republica Moldova. Astăzi calitatea s-a îmbunătăţit?

Vasile Bumacov:
„Evident. Cel care doreşte să servească vinuri de 50 de euro sticla şi mai mult îşi doreşte o calitate. Dar vinul calitativ este şi de la zece euro în sus şi de la cinci euro în sus. Important este ca acest vin să fie inofensiv. Eu timp de trei zile, cât am fost în China, am observat, că gustul chinezilor este puţin deosebit de cel al europenilor. Noi putem să asigurăm cerinţa pieţei chineze şi vom lucra săptămâna viitoare cu producătorii de vin şi cu delegaţia din China, ca să asigurăm acea calitate, pe care şi-o doresc chinezii.”

Europa Liberă: Dar ponderea cea mai mare rămâne a fi exporturile de vin moldovenesc pe piaţa Rusiei şi Belarus?

Vasile Bumacov:
„CSI-ul depăşeşte 70 la sută din exporturi şi rămâne o piaţă foarte importantă. Dar aceasta nu înseamnă, că noi nu trebuie să lucrăm foarte activ cu piaţa chineză, cu piaţa europeană.”
XS
SM
MD
LG