Linkuri accesibilitate

Grupul Statelor împotriva Corupției și Moldova


Moldova este membră a GRECO din anul 2001, iar aceasta este a treia evaluare a grupului de experți.


Grupul Statelor Impotriva Coruptiei - GRECO - a intocmit ultima evaluare a situatiei coruptiei in Republica Moldova. Detalii are Iolanda Bădiliţă
.

De această data expertii au analizat dosarele de coruptie si numarul de trimiteri in judecata si transparenta finantarii partidelor politice. In concluziile documentului se spune ca desi Moldova si-a amendat de numeroase ori legislatia in privinta criminalizarii actelor de coruptie si a traficului de influenta, exista in prezent cateva deficiente care se impune a fi remediate.

In special conceptul „persoanelor care detin pozitii de responsabilitate“ care este folosit in prevederile legale privind coruptia, nu se refera la toti functionarii publici si nici oficialii din institutiile internationale. In plus, definirea mitei active si pasive este lipsita de claritate si consistenta.

Intre altele, spun expertii GRECO, prevederile din legislatia moldoveana nu iau iau in considerare indeajuns avantajele oferite sau promisiunilor facute de un oficial din structurile publice atat direct cat si prin intermediul unor terti.

Incriminarea mitei in sectorul privat, care nu acopera orice persoana care lucreaza in domeniu privat este o alta chestiune tratata insuficient de clar. La fel si traficul de influenta in sectorul privat care este incriminat doar in forma sa pasiva.

Grupul de experti de pe langa Consiliul Europei a pus pe hartie si cateva recomandari. Pe langa masuri legislative de incriminare a mitei pasive si active atat in sectorul privat cat si in cel public, GRECO recomanda ca autoritatile moldovene sa se asigure ca atat cererea si acceptarea unor avantaje materiale si imateriale cat si intermedierea mitei in beneficiile unor terti sunt incriminate de lege.

Un alt capitol analizat de GRECO este transparenta finantarii partidelor politice, element care, in privinta Moldovei „este relativ recent in atentia GRECO“.

Intre aspectele care trebuie remediate, expertii amintesc despre ceea ce numenesc „cerintele reduse de expunere a fondurilor partidelor“ in afara campaniilor electorale. Natura limitata a diferitelor rapoarte financiare pe care partidele si candidatii la alegeri sunt obligati sa le intocmeasca, lipsa supervizarii acestor finantari si sanctiunile foarte blande si rarisim aplicate, sunt elemente care necesita actiune imediata.

Intre recomandarile expertilor se afla obligativitatea partidelor politice de a intocmi rapoarte financiare anuale care sa fie supervizate de fisc. Partidele ar trebui sa faca publice donatiile peste o anumita suma ca si identitatea donatorului dar si sa fie obligate sa fie auditate de un auditor independent. Autoritatile ar trebui sa enunte clar, recomanda expertii, o lista cu activitatile ilegale privind finantarea partidelor politice si sa impuna sanctiuni care pot fi aplicate cu usurinta si proportional cu fapta comisa.

Autoritatile moldovene sunt invitate sa prezinte un raport privind implementarea acestor masuri pana pe 31 octombrie 2012.
Previous Next

XS
SM
MD
LG