Linkuri accesibilitate

Cadrul UE de coordonare a strategiilor de integrare a romilor


Cadrul elaborat de Comisia Europeană va ghida politicile naționale destinate integrării romilor și va mobiliza fondurile disponibile la nivelul UE.


Membrii Parlamentului European au dezbatut marti măsurile pentru o integrare mai eficientă a populației rome, la scurt timp după ce Comisia Europeană a adoptat Cadrul UE de coordonare a strategiilor de integrare a acestei etnii.

Asadar, spre dezamagirea unor europarlamentari, mai ales din tarile de origine a romilor, UE a decis sa lase responsabilitatea dezvoltarii acestor strategii pe seama statelor membre si sa isi asume doar co-finantarea si coordonarea.

Intr-o conferinta de presa care a avut loc inaintea dezbaterilor din plen, Viviane Reding si Lazlo Andor, comisarii europeni pentru justitie, respectiv pentru afaceri sociale, au declarat ca acest cadru va ghida politicile nationale destinate integrarii romilor si va mobiliza fondurile disponibile la nivelul UE.

Ideea ar fi instituirea unor standarde obligatorii in toate statele membre pentru asigurarea unui acces sporit al romilor la locuri de muncă, educație, locuințe și asistență medicală.

"Cel mai important pentru mine este ca toti copiii romi sa absolve cel putin scoala primara“, a spus comisarul pentru justitie Viviane Reding.

Ce-i drept, un sondaj facut public azi releva ca daca in jur de 98 % dintre copiii din UE termina cu succes o scoala primara, procentul la copiii romi este de doar 42. Mai departe, liceul ajung sa il urmeze doar 10 romi din 100.

Documentul lansat astazi de Comisia Europeana citeaza o serie de date ale Bancii Mondiale care sugereaza ca integrarea romilor pe piata muncii, ar aduce tarilor de origine, in special Romaniei si Bulgariei, un surplus de 500 de milioane de euro anual.

Revenind la cadrul legislativ lansat astazi, trebuie spus ca, in termeni practici, toate statele membre vor trebui sa trimita Comisiei Europene pana la sfarsitul acestui an strategiile nationale care sa isi propuna atingerea celor 4 obiective enumerate mai sus.

In plus, pentru imbunatatirea modului in care sunt folosite fondurile UE, statele membre vor fi obligate sa modifice programele nationale co-finantate de fondurile structurale si de fondurile pentru dezvoltare rurala, pentru a putea sustine proiectele destinate integrarii romilor.

"La nivelul UE sunt disponibile 26.5 miliarde de euro pentru integrarea romilor. Doar 100 de milioane au fost utilizate. In plus doar 70% dintre sumele disponiblie pentru infrastructura nu au fost utilizate."a atras atentia comisarul Reding.

De aceea Comisia Europeana va monitoriza prin intermediul Agentiei europene pentru drepturi fundamentale eficienta acestor strategii. Mai mult decat atat, statele membre vor trebui sa infiinteze centre nationale de contact pentru a administra, monitoriza si relata modul in care decurge implementarea strategiilor de integrare a romilor.

Anual Comisia Europeana va intocmi un raport privind progresul realizat de fiecare stat in parte.
XS
SM
MD
LG