Linkuri accesibilitate

Surpriză neplăcută pentru profesori (Evenimentul zilei)


Înființarea unui nou partid, fără schimbarea sistemului electoral? (Adevărul)

Republica Moldova este prezenta in editiile digitale ale cotidienelor de la Bucuresti cu subiectul Transnistria si cu doua stiri din categoria fapt divers (asasinul in serie si, respectiv, mica demonstratie de buna forma fizica oferita de premierul Vlad Filat la inaugurarea noului sediu al pompierilor din Comrat).

Romania libera
se ocupa de pozitia exprimata de separatistii de la Tiraspol dupa intalnirea dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov si omologul sau moldovean Iurie Leanca. Este citat Igor Smirnov, prin intermediul unui portal in limba rusa. Liderul separatist sustine ca Transnistria nu va renunta la pretentia de a fi recunoscuta international ca stat independent. Formula lansata recent in discutie - revenirea Transnistriei la Moldova dar cu un statut de autonomie puternic conditionat – ar fi de fapt in avantajul Moscovei, intrucat Chisinaul ar fi astfel obligat la neutralitate militara.

Un comentariu din Adevarul, semnat de Ovidiu Nahoi, discuta eventuala aparitie a unui nou partid in Romania – o solutie evocata de tot mai multe voci. Un partid nou ar fi total insuficient, pentru ca, arata Nahoi, “Romania are nevoie sa-si reconstruiasca sistemul politic”. Ca sa creezi partide noi, este nevoie insa – se arata in Adevarul -, de schimbarea sistemului electoral, prin renuntare la uninominal, prin regandirea sistemului de finantare a partidelor si de remunerare a politicienilor: “Cati oameni cu cariere demne de remarcat ar veni in politica pentru un salariu de parlamentar sau de ministru de nici 5000 de lei? Sau ii trimitem si pe ei la furat?” - scrie acest comentator.

Mircea Mihaies se preocupa insa in Evenimentul zilei de veniturile unei alte categorii de romani: profesorii, carora guvernul le pregateste inca o surpriza neplacuta: inchiderea oricarei posibilitati de a-si primi majorarile salariale de 50% si alte drepturi, prevazute intr-o lege adoptata de guvernul Calin Popescu Tariceanu si suspendata de la aplicare pe perioada crizei economice. “E greu sa accepti galusca lipsei de bani cand in alte sectoare, de pilda regiile autonome, restrictiile nu se aplica” – scrie Mihaies, care se revolta si pentru ca mineritul plin de datorii catre stat plateste totusi prime de Pasti. “Oamenii care au participat la jafuri pe scara larga, devenind milionari sau miliardari prin contracte oneroase, de dau lectii de morala, iar amaratii sunt invitati sa se calce in picioare pentru kilul de malai si faina.”
XS
SM
MD
LG