Linkuri accesibilitate

Deficit de oportunități



În unul din comentariile de pe blog, cineva îmi spunea că în Moldova, un proaspăt absolvent nu este gata de muncă, dacă angajatorul nu este predispus să-l pregătească, iar cerințele angajatorului sunt mari. Sunt de acord că tinerii în Republica Moldova, după ce absolvă universitatea, nu sunt pregătiți la nivelul pe care-l așteaptă angajatorii, iar cerințele într-adevăr sunt foarte mari.

Mulți politicieni atunci cînd se află în campanii electorale, promit sute de mii de locuri de muncă, care într-un final așa și nu sunt create. Iar acest lucru se întîmplă din cauza că lucrurile sunt abordate într-o manieră mecanică. Economia țării noastre, înainte de a produce locuri de muncă, trebuie să devină o mare producătoare de oportunități pentru tinerii absolvenți.

Problema este că la noi atît tinerii, dar mai ales angajatorii, percep absolvirea universității ca sfîrșitul perioadei în care pot fi instruiți, ceea ce este incorect. Nu trebuie să existe această delimitare, iar procesul de învățare trebuie să se extindă mult peste perioada de absolvire. În fiecare companie sau chiar instituție de stat, ar trebui să existe cîte un departament de training și instruire.

În felul acesta tinerii vor avea marea șansă de a scăpa de acest stigmat, că sunt insuficient pregătiți, avînd oportunitatea de a se instrui în cadrul companiei. Abia după ce studentul sau proaspătul absolvent trece prin sistemul de pregatire intern al companiei, angajatorul va putea judeca, dacă acelui tînăr merită sau nu să i se ofere un loc de muncă de lungă durată.

XS
SM
MD
LG