Linkuri accesibilitate

Noul Cod al Muncii din România - tentativă de flexibilizare a pieței muncii


Guvernul Boc speră că noua legislație va atrage investitorii străini.


Noul Cod al Muncii din Romania prin care guvernul incearca sa-i ajute pe investitori sa vina in tara si pe cei aflati deja aici sa-si extinda afacerile, prevede ca incepind de la 1 mai contractul de munca pe o perioada determinata sa nu fie mai mare de 36 de luni, iar concedierile colective sa se poata face mai lesne. Astfel principalele criterii care vor fi avute in vedere in procedura concedierilor colective vor fi cele de performanta si in subsidiar, pentru departajare vor fi avute in vedere criteriile de natura sociala. Deasemenea se elimina interdictile de a face angajari pentru companiile care au facut
concedieri colective pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora, asa cum era pina acum. Se modifica si termenul de preaviz care nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai mic de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Potrivit noului Cod al Muncii din Romania, durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptimina, inclusiv orele suplimentare, iar in cazul reducerii
temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice angajatorul poate reduce programul de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptimina, cu diminuarea salariului. Pe durata reducerii sau intreruperii temporare a activitatii, salariatii ce nu desfasoară o activitate, primesc o indemnizatie de minimum 75% din salariul de baza. Codul Muncii din Romania introduce si perioada de stagiu, pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, aceasta constand in primele sase luni dupa debutul in profesie. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale, cum sint cele din domeniu sanatatii, de pilda. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu adeverinta care este vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.

Noul cod al muncii din Romania are 800 de pagini si 50 de capitole care acopera toate aspectele angajat-angajator si este extrem de criticat de sindicate, care considera ca patronii isi vor putea da afara angajatii pe criterii subiective, cind vor ei. Pe de alta parte prin vechiul cod al muncii angajatorii nu puteau practic sa-si reduca numarul de salariati, iar atunci cind o faceau angajatii cistigau aproape intotdeauna procesele impotriva patronilor.

Pe de alta parte guvernantii din Romania considera ca prin introducerea pe scara larga a contractelor pe termen determinat si prin modificarea filozofiei concedierilor forta de munca va deveni mai flexibila, somajul se va reduce si vor creste investitiile.
XS
SM
MD
LG