Linkuri accesibilitate

Amendarea Codului Electoral - fără registru electronic în iunie


Sergiu Sârbu (PCRM)
Sergiu Sârbu (PCRM)

PCRM critică schimbarea legislației electorale cu scurt timp înainte de locale - CEC replică că pentru registrul electronic era vizat anul 2013.


„Democratul Dumitru Diacov şi liberalii Mihai Ghimpu şi Corina Fusu vor să adere la PCRM”. Cu această glumă sonorizată de la microfonul parlamentului de comunistul Eduard Muşuc a început astăzi şedinţa legislativului. Liberalii nu s-au lăsat bătuţi şi au anunţat, ironic că vor să propună o lege privind „nediscriminarea pe criterii sexual-politice” a colegilor lor din PCRM.

„Astăzi este ziua de 1 aprilie. Cam pe aici se situează informaţia dată”, a ţinut să precizeze speakerul Marian Lupu, invitându-şi colegii să lase glumele la o parte.

După ce ieri au anunţat că vor organiza alegeri locale în data de 5 iunie, astăzi reprezentanţii alianţei de guvernământ au operat câteva modificrări la Codul electoral, fapt care a nemulţumit opoziţia comunistă, Ei au reproşat majorităţii că ar încălca o cutumă acceptată la nivel european de a nu modifica legislaţia electorală cu mai puţin de şase luni înainte de scrutin.

Deputatul comunist Sergiu Sârbu a sugerat, de asemenea, că alianţa ar amâna în mod intenţionat aplicarea, la scrutinul din vară, a unui registru electronic al alegătorului. Registru de la care se aşteaptă să elimine fraudarea orice posibilitate de fraudă prin votare multiplă.

Sergiu Sârbu: „Propuneţi amânarea implementării registrului electronic al alegătorilor până în 2015. Tot dv. aţi amendat anul trecut Codul electoral şi aţi spus că la aceste alegeri vom avea acest registru. De ce aţi planificat şi nu aţi reuşit şi câţi bani s-au cheltuit?”

Anularea prevederii de a li se acorda candidaţilor timp de antenă gratuit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct


Iată însă cum a comentat criticile opoziţiei preşedintele Parlamentului Marian Lupu: „Partidul Comuniştilor va pierde alegerile locale. Anume de acest lucru se teme PCRM ca dracul de tămâie.”

Preşedintele CEC, Iurie Ciocan spune totuşi că atunci când şi-a propus să constituie un regitru electronic al alegătorilor, autoritatea electorală a vizat anul 2013 pentru aplicarea măsurii şi că pentru aceasta ar fi necesare cca. 30 de milioane de lei, dintre care au fost valorificate doar 6. „Nu e vorba despre nici o restanţă. Pur şi simplu aşteptările au fost axagerate,” a explicat Iurie Ciocan.

Parlamentul a mai decis să anuleze condiţia obligatorie de a li se acorda candidaţilor la alegerile locale timp de antenă gratuit la instituţiile publice de radio şi televiziune, în condiţiile în care e vorba de 100 de mii de pretendenţi la nivel sătesc, raional şi municipal, ceea ce face imposibilă respectarea normei de către radiodifuzori. Concurenţii electorali vor beneficia de timp de antenă fără plată doar îninte de scrutinele parlamentare şi de referendumuri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG