Linkuri accesibilitate

Șeful diplomației libiene l-a abandonat pe Gaddafi


Șeful diplomației libiene Moussa Koussa
Șeful diplomației libiene Moussa Koussa

Moussa Koussa nu va scăpa de justiție, fiind bănuit că a fost implicat în prăbușirea avionului american în 1998 la Lockerbie.



Autoritățile de la Londra spun că ministrul de externe libian a părăsit guvernul lui Muammar Gaddafi și a cerut azil ăn Marea Britanie. Aparenta dezertare a lui Moussa Koussa pe fundalul relatărilor că Statele Unite au autorizat sprijinirea secretă a opiziției libiene dau rebelilor din Libia speranțe noi de victorie. Alexandru Eftode:

În timp ce forțele președintelui Muammar Gaddafi înaintau vertiginos cucerind noi localități din mâna rebelilor, știrea despre aparenta dezertare a ministrului de externe a lovit din plin. Moussa Koussa, oficialul libian căruia i s-ar fi datorat scoaterea țării nord-africane din izolare după ani de sancțiuni a aterizat la Londra miercuri, cerând azil politic.

A venit de bunăvoie și a spus că renunță la funcție, a anunțat ministrul britanic de externe, William Hague. Îi încurajăm pe celalți din anturajul lui Gaddafi să-l abandoneze de dragul unui viitor mai bun pentru Libia, care să facă posibilă o tranziție politică și reforme relae care să răspundă aspirațiilor populare. Hague a adăugat însă că Moussa Koussa nu va scăpa de justiție, fiind bănuit că a fost implicat în prăbușirea avionului american în 1998 la Lockerbie.

La Tripoli, autoritățile au dezmințit că ministrul ar fi dezertat, spunând că se află în misiune diplomatică. Moussa Koussa nu este primul. Miniștrii de interne și al justiției îl părăsiseră pe Gaddafi în faza incipientă a conflictului în semn de protest față de răspunsul violent față de proteste al celui care condice Libia cu o mână de fier de peste 4 decenii. Dar nimeni de calibrul lui Koussa nu a mai plecat de la începerea atacurilor internaționale împotriva regimului libian pe 19 martie.

Evenimentul poate răsturna situația în Libia, unde forțele guvernamentale au alungat în ultimele zile rebelii din orașele recucerita datorită sprijinului internațional. Ministrul dezertor, cu studii în occidentse, s-a aflat la conducerea serviciilor secrete libiene și poate împărtăși informații prețioase despre punctele slabe ale lui Gaddafi.

Fostul ministru de externe britanic, Jack Straw a declarat postului BBC că plecarea lui Koussa poate chiar înclina decisiv balanța împotriva lui Gaddafi. NATO, care conduce de alaltăieri misiunea internațională pentru apărarea civililor libieni, a transmis un avertisment adăugător pentru cei din anturajul liderului libian.

Comandantul canadian Charles Bouchard i-a sfătuit pe cei care acționează împotriva populației civile din localitățile libiene să se oprească. „Vă recomand să încetați. Dacă faceți altfel, nu faceți bine”, a spus locotenent-generalul canadian.

Atacurile aerienne ale NATO vor continua cu mare grijă pentru a nu lovi în populația civilă. Bouchard a spus că vor fi cercetate cu multă seriozitate relatările unui emisar al Vaticanului la Tripoli, că 40 de civili au fost uciși într-un asemenea atac.

Între timp, de la Washington a venit știrea că președintele Barack Obama a autorizat o operațiune sub acoperire pentru sprijinirea rebelilor. Ziarul „New York Times" relatează cu trimitere la surse confidețiale că CIA a trimis agenți în Libia pentru a ajuta opozția, după ce a fost închisă centrala agenției la Tripoli.

Pe de altă parte, NATO a respins ideea înarmării rebelilor libieni sugerată de Statele Unite, Franța și Marea Britanie. Însuși secretarul general Anders Fogh Rasmussen a spus că misiunea alinaței autorizată de ONU se este „să apere oamenii, nu să-i înarmeze”.

Unii experți, ca Fawaz Gerges de la catedra de politici în Orientul Mijlociu de la universitatea londoneză School of Economics, spun însă că țări individuale pot acționa și fără consimțământul NATO ca organizație. Potrivit lui Gerges, președinte Obama și alți oficiali occidentali sugerează înarmarea rebelilor, dar acest lucru are loc deja, prin intermediar ca Egiptul și este plătit din chiar banii regimului libian aflați în conturile înghețate din străinătate.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG