Linkuri accesibilitate

Salubritate cu vedete


Uite că vedeta are şi alte preocupări, uite că e responsabilă şi vrea să trăiască într-o ţară curată.


Pentru sîmbătă e planificată o acţiune ecologică cum nu s-a mai pomenit prin părţile noastre. Formaţiile Gîndul Mîţei şi Snails vor conduce două echipe care vor curăţa albia rîului Bîc în capitală. Doritorii de a participa la curăţarea plaiului natal sînt invitaţi să vină la ora 9.30 la Circ. Şi acolo, ghidaţi de cîntăreţii celor două formaţii, înarmaţi cu saci şi mănuşi, vor purcede la salubrizarea albiei rîului. Am zis „rîu” şi mi s-a umplut sufletul de tristeţe. Nu ştiu dacă mai poate fi numit Bîcul muribund rîu.

Elementul nou-impresionat e, fireşte, participarea cîntăreţilor-vedetelor la campania de salubrizare. În anii precedenţi am remarcat implicarea vedetelor-divelor-interpreţilor în acţiuni filantropice. Niciodată însă nu i-am văzut pe aceştia antrenaţi în campanii cu caracter ecologic. De aceea, efortul actual al cîntăreţilor de la Gîndul Mîţei şi Snails trebuie remarcat, salutat, dat drept exemplu demn de urmat.

Faptul e şi mai notabil pentru că subminează temeinic un mit destul de răspîndit, mitul vedetei recente sastisite, preocupate numai de glorie şi bani. Uite că vedeta are şi alte preocupări, uite că e responsabilă şi vrea să trăiască într-o ţară curată. Uite că se trezeşte dis-de-dimineaţă, în week-end, pentru a strînge mormanele de gunoaie aruncate în albia Bîcului. Gestul e extraordinar, fără doar şi poate.

Şi mă gîndesc acum că în cazul în care efortul cîntăreţilor ar fi susţinut şi de alţi oameni celebri, vorba unei reviste, am putea asista la o remodelare treptată a mentalităţii oamenilor simpli. Încurajaţi de exemplul vedetelor, cetăţenii ar putea să devină mai responsabili.

Altminteri, toate aceste eforturi frumoase nu soluţionează întru totul problema. Avem nevoie de uzine de prelucrare a deşeurilor. Avem nevoie de sortarea deşeurilor. E inadmisibil, în anul 2011, să arunci în acelaşi tomberon sticla, plasticurile, resturile de mîncare, cartonul şi încălţămintea uzată.
XS
SM
MD
LG