Linkuri accesibilitate

Gorbaciov - sărbătorit ca un erou în Occident


Mihail Gorbaciov la concertul în onoarea sa de la Royal Albert Hall
Mihail Gorbaciov la concertul în onoarea sa de la Royal Albert Hall

În Rusia, Gorbaciov va rămîne pentru unii disidenți cel care la Congresul deputaţilor poporului din 1989 i-a închis microfonul lui Andrei Saharov.


Luna aceasta Mihail Gorbaciov a împlinit 80 de ani. Numele sau este legat şi probabil va ramine legat in istoria recentă de destrămarea URSS. A fost unicul politician ce a purtat titlul de presedinte al Uniunii Sovietice după ce îl avusese pe cel de secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Ieri seara, Mihail Gorbaciov, fostul lider comunist, a fost sărbatorit într-o ceremonie la Royal Albert Hall din Londra, care a adunat laolaltă politicieni din toate zonele spectrului politic mondial şi vedete de prima mărime ale cinematografului. Cu alte cuvinte, VIP-uri din lumea întreaga. Intrarea în scenă i-a fost făcută în aplauze de actriţa Sharon Stone.

Inainte de intrarea in somptuoasa sala de ceremonii, primul preşedinte al Poloniei post comuniste, Lech Walesa, fostul lider al sindicatului Solidaritatea invitat la sarbătoare, amintea de rolul politic al celui aniversat: ”El nu a împiedicat alte ţări să lupte pentru libertatea lor. Lucrurile erau mult mai rele sub Brejnev sau Cernenko”.

Politicienii prezenţi la impresionanta gală de aseara au subliniatrolu l istoric al ultimului preşedinte sovietic. Preşedintele Israelului Shimon Peres: ”Nu sunt mulţi oameni pe care i-am întilnit în viaţă despre care să pot să spun cu mîna pe inimă că, iată, acest om a schimbat istoria pentru totdeauna. .. desigur, Mihail Gorbaciov este unul dintre aceşti oameni.”

Pentru actorul transformat in politician Arnold Schwarzenegger, prezent şi el aseara la strălucitoarea gală, Gorby este un exemplu de curaj: ”Este extraordinar să fiu aici în această seară pentru aniversarea acestui mare om. Mihail Gorbaciov a fost, bineînţeles unul din eroii mei. Ne-a inspirat pe toţi prin curajul sau, înţelepciunea, viziunea sa şi mai ales imensa sa voinţă de schimbare”.

Pentru multi compatrioţi ai săi însă, Mihail Gorbaciov nu este eroul aniversat cu fast de vedetă la Londra. Pentru Serghei Orlov, un moscovit de 53 de ani, citat de agenţia Reuter, Gorbaciov este un om de nimic pentru că „şi-a trădat poporul, a distrus un mecanism al ţării care funcţiona şi şi-a vîndut ţara pe nimic”.

Pentru dizidentul Vladimir Bukovski Gorbaciov este unul dintre acei politicieni ce ar trebui anchetaţi pentru că au fost de acord cu folosirea forţei împotriva protestatarilor din fostele republici sovietice ce îşi cereau dreptul la independenţă şi care ar trebui aduşi în faţa instanţelor internaţionale. Cu aprobarea sa, au fost omorîţi oameni, susţine fostul disident anti comunist Vladimir Bukovski.

Pentru unii militanţi pentru drepturile omului, Gorbaciov va rămîne cel care la primul congres al deputaţilor poporului din vara lui 1989 i-a închis microfonul lui Andrei Saharov, faimosul disident şi laureat al premiului Nobel pentru pace din 1975, nelăsîndu-l să-şi încheie discursul.

Mihai Gorbaciov avea să primească şi el premiul Nobel pentru pace, ca şi cel căruia i-a închis microfonul, un an mai tîrziu în 1990.
XS
SM
MD
LG