Linkuri accesibilitate

Legea antidiscriminare - retragerea proiectului


Activiştii pentru drepturile omului din Moldova vor folosi răgazul pentru a informa mai bine publicul despre problemele minorităţilor sexuale.


Activiştii pentru drepturile omului şi-au exprimat dezamăgirea faţă de retragerea din Parlament a legii antidiscriminare, dar au adăugat că vor folosi răgazul nou-creat pentru a informa mai bine populaţia în legătură cu conţinutul şi beneficiile ei. Detalii are Mircea Ţicudean.

Coaliţia Nediscriminare şi Amnesty International au pichetat ieri sediul guvernului, tocmai când cabinetul dădea aviz pozitiv retragerii din Parlament a legii antidiscriminare.
Reprezentanta coaliţiei Iulia Marcinschi spune că decizia guvernului este regretabilă şi chiar periculoasă pentru membrii comunităţii gay.

Decizia guvernului a fost anunţată ieri la o conferinţă de presă de ministrul justiţiei, Alexandru Tănase, care răspunde de adoptarea legii în cadrul planului de acţiuni cu Uniunea Europeană. Ministrul liberal-democrat al justiţiei a spus că în opinia sa legea este bună, dar a recunoscut că ea nu are suficient sprijin în Parlament şi va trebui probabil modificată.
Ministrul justiţiei a mai spus că până acum adversarii legii nu au adus nici un argument convingător împotriva ei şi că mulţi dintre cei care o contestă nici măcar nu au citit-o.

În replică, vicepreşedintele organizaţiei Pentru Familie, Vitalie Marian, a scris pe pagina sa de internet că ministrul justiţiei jigneşte societatea acuzând-o că nu citeşte şi că guvernul ar fi refuzat în mod deliberat să asculte argumentele adversarilor legii.

Alexandru Tănase nu a spus ieri care partide nu sprijină legea şi nici cum anume ar urma să fie modificată ca să fie pe placul mai multor parlamentari şi al societăţii. În săptămânile din urmă comuniştii au spus limpede că nu vor vota legea dacă nu se scoate din text sintagma „orientare sexuală”. Şeful liberalilor Mihai Ghimpu a spus că partidul său nu va vota legea în forma actuală, iar liderul democrat Marian Lupu a sugerat că legii trebuie să i se adauge prevederi care să interzică eventuale alte drepturi pentru gay.
La Chișinău la 8 martie 2011


Oficialii europeni au insistat însă că legea nu poate fi modificată în punctele esenţiale. Într-un interviu acordat săptămâna trecută Europei Libere, Monica Macovei, preşedinta delegaţiei interparlamentare EU-Moldova, a spus că deputaţii Moldovei au dreptul să modifice legea cum doresc, dar până la urmă tot vor trebui s-o voteze aşa cum le cere Uniunea.

Între timp, activiştii pentru drepturile omului din Moldova spun că vor folosi răgazul apărut prin retragerea legii din Parlament pentru a informa mai bine publicul despre conţinutul legii şi despre problemele minorităţilor sexuale.
Guvernul nu a spus când ar putea retrimite legea antidiscriminare în Parlament. Atât adversarii, cât şi suporterii ei cred însă că dezbaterea ar putea fi reluată după alegerile locale.

Într-un interviu acordat Europa Liberă săptămâna trecută, premierul Vlad Filat vorbea de unele conotaţii electorale ale discuţiilor despre legea antidiscriminare şi admitea că guvernul nu a comunicat întotdeauna foarte bine în privinţa ei. În acelaşi interviu, premierul semnala însă că legea va trebui explicată nu doar societăţii, ci chiar coaliţiei de guvernământ.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG