Linkuri accesibilitate

WikiLeaks: România între Rusia și SUA


Strategia României la Marea Neagră se dovedeste a fi un eșec, datorită inabilității românilor de a negocia cu Ankara.



Din telegramele trimise de Ambasada Statelor Unite din Bucruesti spre Washington ies la iveala doua tendinte majore ale politicii externe romanesti: unapro-americana fara rezerve si alta anti-ruseasca fara limite. Acest clivaj nu este doar o reminiscenta a razboiului rece sau o transpunere geografica a Romaniei intre est si vest, ci este chiar strategia politica a presedintelui Traian Basescu din 2005, de cind se afla la putere.

Viziunii pro-occidentale a sefului statului roman i-au fost contrapuse interesele gruparii economice care ar fi preferat sa mai zaboveasca in zona gri, in care afacerile se fac dupa reguli nescrise. Aceasta grupare nu a fost neaparat de la inceput pro-rusa, dar a devenit deindata ce Romania a fost primita in NATO si apoi in Uniunea Europeana. In telegramele diplomatilor americani, publicate via Wikileaks, de presa centrala de la Bucuresti, oamenii de afaceri si chiar politicienii care sustin oreintarea pro-rusa a Romaniei devin adversarii occidentalizarii si modernizarii tarii. “Influenta si interesele tot mai mari ale Rusiei in Romania” reprezinta “prioritatea interna de top in urmatorii ani, in special in domeniul energetic” ii marturisea seful SRI, cel mai important serviciu secret din Romania, directorului FBI in 2006. Frica de Rusia se dovedeste astfel, nu doar o obsesie a romanilor, ci o realitate geopolitica, tot mai greu de depasit.

Realismul politic al liberalilor romani care militau pentru pragmatism in legaturile cu Moscova au fost primite cu scepticism de americani, la fel si dilemele socialistilor, de aceea Traian Basescu a fost sustinut de Statele Unite in toate momentele cheie ale primului sau mandat zbuciumat.

Pe de alta parte strategia Romaniei la Marea Neagra, conceputa de americani inca
inainte de 2005, se dovedeste a fi un esec, dupa cum sugereaza documentele Wikileaks, care noteaza “iritarea” Turciei. Diplomatii americani lasa sa se inteleaga ca in context este vorba despre inabilitatea romanilor de a negocia cu Ankara aceasta strategie pe care turcii o percep ca pe o incercare a Romaniei de a-si extinde influenta pontica.

Telegramele americane date publicitatii pun asadar pe tapet optiunea pro-americana a Romaniei, ambitia tarii de a deveni un actor regional puternic, prin sustinerea liderilor pro-occidentali de la Chisinau, dar si prin sustinerea ideii democratizarii si pacificarii regiunii Marii Negre.
XS
SM
MD
LG