Linkuri accesibilitate

„La așa țara, așa WikiLeaks” (Andreea Pora în 22)


Dezamăgit de nivelul celor publicate prin intermediul WikiLeaks (Andrei Pleșu în Adevărul)


Efectul materialelor diplomatice puse in circulatie de site-ul Wikileaks se vede tot mai apasat in presa de la Bucuresti. Mai multi comentatori observa ca telegramele ambasadei americane in Romania nu aduc nimic nou: personajele politice reies intocmai in contururile cunoscute, jocurile politice si de influenta - la fel. Este insa evidenta impresia de dezagreabil in fata apetitului de colportaj al invitatilor la ambasada, care ar denota, scrie Gabriel Bejan in Romania libera, “dorinta de parvenire”. Pentru ca, in opinia lui, cei care barfeau la discutiile cu diplomatii scontau sa castige influenta si, de ce nu, anumite recompense din partea americanilor la un moment dat. Drept exemplu este dat un deputat social-democrat, ca si necunoscut prin activitatea de parlamentar, dar furnizor al unor caracterizari deloc elegante pentru colegii de partid, care sunt, in opinia sa, “lacomi si prosti”.

Andrei Plesu, comentator la Adevarul si fost ministru de externe, adopta un punct de vedere intrucatva singular: se marturiseste dezamagit de nivelul celor publicate prin intermediul Wikileaks: citam, “faptul ca in comunicarile tehnice ale unei ambasade se gaseste loc pentru informatii cancaniere si pentru marunte detalii privind harjoneala interna din cate un partid, ma uimeste si ma deprima”. Plesu adauga ca atata timp cat a condus Ministerul de Externe roman nu a citit niciodata telegrame de acest nivel, ci, cel mult texte stangaci formulate, informatii irelevante sau interpretate rudimentar. Materialele dezvaluite de Wikileaks in legatura cu viata politica din Romania au “aburi de bodega”, se mai spune in Adevarul.

In saptamanalul 22, Andreea Pora gaseste in aceste documente explicatia sustinerii de care presedintele Traian Basescu s-a bucurat din partea Statelor Unite: nu-si schimba ca altii politicile si angajamentele de la o zi la alta. Acelasi comentariu atrage atentia asupra diferentelor dintre telegramele si rapoartele diplomatilor americani. Cele dintai sunt informatii brute, rezultate din diverse intalniri cu persoane publice din Romania, celelalte sunt cel mai adesea analize extrem de temeinice si de relevante, precum rapoartele fostului ambasador Nicholas Taubman. Pana la urma, dezvaluirile primesc in revista 22 aceasta remarca a jurnalistei Andreea Pora: “la asa tara, asa Wikileaks”.
XS
SM
MD
LG