Linkuri accesibilitate

Tratamentul inechitabil al bugetelor locale înlesnit de legislație


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: „Cred că ar trebui să se revină la acea structură de finanţare bazată pe judeţele care au existat pînă în anul 2003”.

Iurie Gotişan: „E greu de spus dacă creşterea economică prognozată de 4,5 la sută va compensa diferenţa de venituri în bugetele administraţiilor locale. Asta din simplu motiv că avem o polarizare de dezvoltare economică şi financiară enormă dintre centru şi periferie, în particular dintre Chişinău şi UTA. Fiindca mai mult de 50 la sută din PIB-ul ţării este format în municipiul Chişinău. În Chişinău sînt concentrate peste 80% din ISD, şi peste 60 de procente din cele interne. Peste 60 la sută din totalul intreprinderilor din ţară sînt concentrate în Chişinău. Este de altfel o situaţie firească, fiindcă aici este concentrată cea mai bună infrastructură, cele mai bune reţele de aprovizionare cu materie primă, cele mai bune resurse informaţionale şi umane dacă vreţi. Astfel că în cele din urmă, Chişinăul este şi cel mai mare contribuabil la bugetul de stat la capitolul de venituri”.

Europa Liberă: Tocmai din aceste motive unul din fruntaşii Partidului Liberal, primarul Dorin Chirtoacă revendică de fapt nu o situaţie privilegiată, ci o situaţie echitabilă, din punctul lui de vedere. Are sau nu dreptate?

Iurie Gotişan: „Este adevarat că cheltuielile şi transferurile pe mai multe dimensiuni şi capitole au mai fost ciopirţite, în particular pentru autoritatile locale, capitala nefiind o excepţie în acest sens. Nealocarea celor 73 milioane lei promise Chişinăului în perioada iniţială de estimare a parametrilor bugetului de stat este de fapt contrară prevederilor legale care indică alocarea mijloacelor din buget deopotrivă pentru toate unităţile teritorial administrative, inclusiv şi municipiului Chişinău, bineînţeles în functie de necesităţi. Deci, în cazul dat se merge pîna la urma pe modificarea legii, or se alocă banii în final.

Pe de altă parte, cele cîteva zeci de milioane nu sînt atît de importante pentru municipiu. Chiar primarul general declarase recent că în pofida dificultatilor financiare prin care i-a fost dat să treacă Chişinăului, inclusiv şi pe vremea precedentei guvernari, bugetul municipal, de bine de rau, a reusit să facă faţă mai multor priorităţi, în particular şi prin atragerea mai multor surse extrabugetare. Deci, se poate dacă este voinţă, ingeniozitate pentru elaborarea unor proiecte de finantare şi un management adecvat”.

Europa Liberă: Dar totuşi, 70 de milioane ar acoperi nişte găuri, de exemplu cele din asfaltul de pe strada Alba Iulia.

Iurie Gotişan: „Sigur că nu este bine dacă cele 70 milioane de lei au fost pur şi simplu eliminate din devizul de cheltuieli al bugetului de stat. Banii sînt atîţea cît ar putea economia Moldovei să genereze pe parcursul uni an de zile conform prognozelor sau agenţii economici rezidenţi în raza municipiului şi care fac defalcări în bugetul municipal. Însă dacă cele cîteva zeci de milioane de lei, în jurul cărora se face mare gîlceava, au fost alocate unui raion sau mai multor administraţii locale, pentru nişte proiecte de infrastructura sau de menire socială, atunci asta poate fi doar un gest salutar”.

Europa Liberă: Primarul Chirtoacă sau başcanul Mihail Formuzal vor să aducă în discuţie descentralizarea financiara sau fiscala şi nu neapărat sumele concrete.

Iurie Gotişan: „Da, şi aici cred că este marea problemă. Am zis anterior că diferenţa enormă dintre centru şi periferie face dificilă dezvoltarea administraţiilor publice locale. Bugetul Chişinăului pentru 2011, mă refer aici mai mult la partea de cheltuieli, este de circa 1,9 miliarde de lei. Cel de stat e ceva mai mare de 19 miliarde de lei. Deci, ar veni că bugetul municipal constituie cam 10 la sută din bugetul de stat. O valoare mai mult sau mai puţin adecvată. Pentru comparaţie: în 2010 administraţiile locale au primit de la bugetul de stat (alocaţii directe, transferuri ş.a.m.d) resurse financiare în valoare de circa 4,5 miliarde lei. Deşi s-a produs o ameliorare a finanţelor publice locale, totuşi este departe de o sumă revendicată de acestea. De fapt este o situaţie mai mult sau mai puţin firească, avînd o asemenea strunctură în defalcarea veniturilor către bugetul de stat fiindcă peste 60 la sută din veniturile colectate de administraţia locala sînt direcţionate către bugetul central”.

Europa Liberă: Soluţia care-i?

Iurie Gotişan: „Modificarea legii”.

Europa Liberă: Dar autorii legii aveau şi ei o logică la bază spunînd că 60 la sută din ce poate defalca un raion din sud de exemplu este cu totul altceva decît 60 pe care le transferă la bugetul de stat un raion din nord.

Iurie Gotişan: „Din păcate, aşa este. Cred că ar trebui să se revină la acea structură de finanţare bazată pe judeţele care au existat pînă în anul 2003”.
XS
SM
MD
LG