Linkuri accesibilitate

29.03 - București: De vorbă cu procurorul Ovidiu Budușan


Ovidiu Budușan
Ovidiu Budușan

O. Budușan: „In fața acestor grave încălcări ale legii am ales această formulă de protecție, cererea de azil în Franța.”




29 martie 2001

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Andreea Pora).

De vorbă cu procurorul Ovidiu Budușan.


Să intrăm, doamnelor şi domnilor, în culisele foşnitoare ale scandalului în evoluție de la Parchetul General. Acolo unde, nu de ieri, de azi, oamenii legii par adesea nişte marionete manevrate de mîna lungă a puterii. Separaţia puterilor în stat, unul din principiile sacre ale Constituţiei pare să devină un concept mai degrabă lax şi foarte vulnerabil la diferitele mesaje venite din sfera politicului. Independent de acuzaţiile care circulă pe traiectorii atît de întortocheate, cazul Buduşan invită la reflexie exact pe această temă a unei justiţii ce pare să se afle, în agasant de multe cazuri la răscrucea unor interese politice. Intervievat de Andreea Pora, procurorul Ovidiu Buduşan se socoteşte victima unor inacceptabile manevre politice girate de cercurile puterii
.


Europa Liberă: „În primul rînd vreau să vă întreb dacă Dvs şi adjunctul Dvs, domnul Dobocan aţi fost cei care aţi retrimis acele documente ?”

O. Buduşan:
„Nu. Deci răspunsul este foarte simplu. Profit de memoria mea destul de bună ca să vă spun că la 23 februarie 2001 sub numarul 348 secţia de reprezentare şi cooperare internaţională a înaintat aceste documente ambasadei Franţei din Paris (sic) nicidecum secţia pe care eu am condus-o. Deci aici ne confruntăm cu gravă dezinformare a publicului prin intermediul acelui comunicat de presă. Adresa poartă antetul secţiei de reprezentare care este subordonată direct procurorului general şi poartă ştampila acestei secţii.”

Europa Liberă: „A fost într-un fel, mai mult sau mai puţin încălcată Convenţia Europeană care prevede ca retransmiterea documentelor să se facă numai prin intermediul celor două ministere de justiţie ?

O. Buduşan:
„Prin adresa din 21. 12.2000, înregistrată la Parchet la 27.12 2000 ministerul Justiţiei sub antentul direcţiei de Relaţii Internaţionale şi sub semnătura doamnei Cristina Luzescu la acea vreme director, actualmente secretar de stat, spune că potrivit declaraţiilor făcute de Romania în procesul de ratificare a Convenţiei Europene, cererile de asistenţă vor fi adresate Parchetului de pe lînga Curtea Supremă de Justiţie, iar probleme administrate în rezolvarea lor urmează să fie transmise, direct autorităţilor solicitante din Republica Franceză pentru motive de celeritate. Deci: aceasta a fost interpretarea oficială a Ministerului Justiţiei, ea îmbracă forma scrisă, este un document înregistrat, iar Parchetul nu se poate abate de la aceasta interpretare oficială dată de Ministerul îndrituit să aplice aceasta convenţie care obligă Romania.”

Europa Liberă: Domnul procuror general Joiţa Tănase era informat despre toate aceste, sa le spunem, demersuri şi luări de poziţie ?

O. Buduşan:
„Nu numai că era informat, dînsul a dispus în mod direct...”

Europa Liberă: Deci domnul procuror general...

O. Buduşan:
„... dezinformează grav opinia publică. Şi nu numai că face asta, dar cauzează grave probleme statului roman, care, ratificînd această convenţie şi-a asumat anumite obligaţii faţă de organismele europene, faţă de justiţia europeană. Gîndiţi-vă că domnul procuror general, urmare a dezinformării publice pe care a făcut-o, a solicitat autorităţilor franceze restituirea documentelor. În condiţiile în care autorităţile franceze au în posesie toate aceste documente de care eu vă vorbesc. [...]

Europa Liberă: Aţi fost cumva ameninţat sau vi s-a pus în vedere că veţi face obiectul vreunei anchete, sau vreunui proces ?

O. Buduşan:
„...Nu vreau să comentez asta.”

Europa Liberă: Domnule procuror, consideraţi că destituirea vs şia domnului Dobocan este urmarea acestei transmisii de documente ?

O. Buduşan:
„Deci, acuma aşezînd faptele în ordinea lor cronologică, da, pot să trag aceasta concluzie.” [...]
XS
SM
MD
LG