Linkuri accesibilitate

WikiLeaks: diplomați americani despre legăturile politicienilor și afaceriștilor români cu Rusia


Mircea Geoană
Mircea Geoană

”Mircea Geoană pare să considere chestiunea Moldovei deschisa negocierii cu Moscova”.


WikiLeaks a publicat din nou cîteva depeşe diplomatice americane privind situaţia politică din România, depeşe confidenţiale din primul mandat al preşedintelui Traian Băsescu. Depeșele au fost republicate de HotNews.

Telegramele si rapoartele trimise de reprezentantii Ambasadei Statelor Unite in Romania la Washington scot la iveala preocuparea diplomatilor americani fata de
legaturile politicienilor si afaceristilor romani cu Rusia. Astfel, de pilda, in 2007 când presedintele roman Traian Basescu a fost suspendat de liberali si socialisti, fostul ambasador american Nicholas Taubman ii scria adjunctului secretarului de stat pe probleme europene, Daniel Fried ca exista semne ale cresterii puterii oligarhilor influentati de Rusia, pe probleme de politica energetica. In telegrama diplomatica nu apar nume, dar si Traian Basescu s-a plins de acest pericol indicindu-i pe Sorin Ovidiu Vintu, proprietarul posturilor de televiziune Realitatea si Publica, pe Dan Voiculescu, senator din opozitie care controleaza Jurnalul National plus Antenele 1,2 si 3. Cei doi
impreuna cu Dinu Patriciu, patronul cotidianului Adevarul, apar de altfel si intr-un top al oligarhilor romani intocmit de reprezentantii ambasadei americane.

Fostul ambasador al Statelor Unite mentiona in primavara anului 2007 riscurile inlaturarii lui Traian Basescu de la putere, atit pentru Romania, cit si pentru relatia cu Statele Unite, pe de o parte este vorba despre compromiterea luptei anticoruptie, derapaje politice prin degradarea rapida a politicilor euro-centrice, iar pe de alta parte despre interesele “cheie” ale americanilor: achizitionarea de catre Romania a avioanelor de lupta din noua generatia si privatizarea uzinei de la Craiova pentru care s-au batut General Motors si Ford, ultimul devenind proprietar.

Intr-o alta telegrama, de data aceasta din perioada campaniei electorale pentru
prezidentialele din 2009, se analizeaza optiunea dilematica a socialistului
Mircea Geoana pentru politica externa: “in timp ce presedintele Basescu a facut o prioritate majora din ajutarea noului guvern din Moldova sa reziste presiunii rusesti, Geoana pare sa aiba o abordare mai impartiala si sa considere chestiunea Moldovei deschisa negocierii chiar si cu Moscova”. Reprezentantii americani consemneaza in toamna anului 2009 ca Mircea Geoana, prezidentiabilul socialistilor a facut o vizita la Moscova, unde s-a deplasat cu un avion apartinind lui Sorin Ovidiu Vintu. In depesa trimisa la Washington diplomatii americani se tem ca in eventualitatea cistigarii alegerilor de seful socialistilor de atunci, Romania ar miza pe proiectele energetice rusesti, nu pe cele sustinute de Uniunea Europeana si Statele Unite, din cauza interelor
directe sau indirecte ale oligarhilor care l-au sustinut in campania electorala.

Intr-un alt raport intocmit de diplomatii americani in 2005 este rezumata vizita
presedintelui Traian Basescu la Moscova, pe baza informatiilor oferite de Mihai Razvan Ungureanu, pe atunci ministru de externe, acum seful spionajului romanesc. In ceea ce priveste subiectul Republica Moldova, presedintele Basescu i-a spus lui Vladimir Putin ca “locul Romaniei este la masa negocierilor pentru Transnistria” fiindca aceasta regiune “ameninta stabilitatea regionala si reprezinta un refugiu pentru crima organizata care se infiltreaza in Romania”.

Telegrama diplomatica nareaza mai departe relatarea lui Mihai Razvan Ungureanu:
"Guvernul roman crede ca largirea formatului de negociere ar aduce «energie si
ar impulsiona» dialogul care a stagnat”.

Cu ocazia vizitei sale la Moscova din 14-15 februarie 2005, presedintele Traian
Basescu a vorbit, potrivit telegramei, in cadrul intalnirii cu Vladimir Putin si despre viziunea sa in ceea ce priveste cooperarea regionala la Marea Neagra. Basescu "a pus accentul pe preocuparile legate de traficul de oameni, arme, droguri si alte tipuri de contrabanda in bazinul Marii Negre". Potrivit telegramei, ministrul roman de externe i-a relatat ambasadorului american Jack Dyer Crouch ca “Vladimir Putin a propus, aparent spontan, o «unitate navala comuna» formata din vase aflate sub drapele nationale care ar actiona coordonat impotriva crimei organizate care tranziteaza Marea Neagra". Depesa Ambasadei SUA la Bucuresti precizeaza, insa, mai departe ca "romanii nu si-au asumat vreun angajament (si interlocutorii din Guvernul Romaniei ne-au spus separat ca Guvernul Romaniei se opune unei extinderi «politienesti» a BLACKSEAFOR, preferand o prezenta de securitate sub egida NATO in Marea Neagra)”.
XS
SM
MD
LG