Linkuri accesibilitate

„Compromisul dintre partidele politice este esențial”


Gianni Buquicchio
Gianni Buquicchio

Interviu despre blocajul politic din Moldova cu Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei Venetia, din cadrul Consiliului Europei.



Europa Libera: Domnule Buquicchio, UE si Comisia Venetia au recomandat politicienilor moldoveni sa gaseasca consensul pentru alegerea presedintelui. Exista insa opinii diferite, chiar in randul AIE. Domnul Filat ar fi avut negocieri cu comunistii, in timp ce dl. Lupu crede ca problema nu este lipsa de cooperare a comunistilor ci lipsa de unanimitate. Stiu ca sunteti apropiat de Moldova si de aceea va intreb cum evaluati situatia politica din acest moment?

Gianni Buquicchio: Aveti dreptate. Personal, sunt un bun prieten al Moldovei. De aceea as vrea sa vad Moldova cat mai rapid posibil iesita din aceasta criza. Cand spunem ca este nevoie de un consens politic larg, nu ne referim la AIE sau la alte grupuri, ci la toate fortele politice moldovene. Acestia toti trebuie sa dea dovada de responsabilitate si sa se gandeasca la binele tarii si nu la interesele politice personale. Prin urmare, orice grupare politica trebuie sa fie gata sa gaseasca un compromis pentru a alege presedintele si sa scoata tara din aceasta criza.

Europa Libera: Partidele politice au impartit viata in Moldova in doua: inainte si dupa alegerile locale. Ceea ce vreau sa spun este ca pun un mare accent pe rezultatul alegerilor locale, ca element care va determina cine va fi presedintele tarii.

Gianni Buquicchio: Aceasta este o intrebare pentru un politician iar eu nu sunt politician. Din punctul meu de vedere raspunsul este clar: dupa recenta decizie a Curtii Constitutionale, nu exista vreo obligatie ca alegerea presedintelui sa aiba loc la o anumita data. Curtea a decis foarte just ca alegerea sa aiba loc intr-un timp rezonabil. Iar rezonabil ar trebui sa fie … rezonabil! Sper ca alegerea sa aiba loc in viitorul apropiat dar nu pot spune ca e mai bine inainte sau dupa alegerile locale. Sigur, politicienii asteapta alegerile locale pentru a vedea daca va fi vreo schimbare a echilibrului politic. Insa mi-e teama ca si alegerile locale vor dovedi ca echilibrul va ramane aproape la fel. Pentru ca, daca ne uitam in urma, asta este problema in Moldova: dupa atatea alegeri, rezultatele au aratat ca nu s-au produs schimbari semnificative ale majoritatii.

Europa Libera: Credeti ca o noua constitutie ar fi o solutie pentru iesirea din acest blocaj?

Gianni Buquicchio: Avem de-a face cu doua chestiuni: actualul blocaj, concret si o problema mai generala. Aceasta din urma ar trebui schimbata printr-o revizuire a constitutiei. Si noi le-am recomandat prietenilor nostri moldoveni sa opereze o revizuire profunda a constitutiei de indata ce criza este rezolvata. Noi, ca oameni ai legii, nu putem sustine nici o alta modalitate de a depasi criza, in afara legii. Inca o data, compromisul dintre partidele politice este esential. Apoi, va fi un nou inceput. Moldova a pierdut cativa ani cu aceasta criza. Este timpul sa se revina la treburile importante care sunt evolutia economica si sociala a tarii.

Europa Libera: Dle Buquicchio ultima mea intrebare este daca ati examinat sau nu schita de constitutie revizuita pe care v-a pus-o la dispozitie dl. Ghimpu.

Gianni Buquicchio: E adevarat am primit acest draft insa nu am inceput sa il examinam. Cred ca trebuie sa asteptam si sa vedem cum se rezolva criza politica. Apoi daca vom fi solicitati, vom fi, ca de obicei la dispozitia Moldovei.
XS
SM
MD
LG