Linkuri accesibilitate

27.03 - Chișinău: Moldova și Organizația Mondială a Comerțului


Negocierile privind aderarea Republicii Moldova la OMC, care au durat peste patru ani, au fost finalizate la 19 februarie.


27 martie 2001

Ora Moldovei.

Moldova și Organizația Mondială a Comerțului.

Dan Ionescu: Republica Moldova se pregăteşte să adereze la Organizaţia Mondială a Comerţului, aşa cum puteţi afla de la Vitalie Condraţchi.

Secretariatul Organizaţiei Mondiale a Comerţului a solicitat Republicii Moldova achitarea taxei de 19 mii de franci în calitate de membru observator pentru anul 2000, pentru a putea include pe agenda şedinţei din 7 mai al Consiliului general al OMC chestiunea privind aderarea Republicii Moldova la acest for internaţional. În acest sens, eforturile Guvernului de la Chişinău de a organiza o şedinţă extraordinară a Consiliului general al OMC, care să accepte Republica Moldova ca membru, par să nu mai aibă sens, consideră specialiştii.

Direcţia principală Organizaţia Mondială a Comerţului a Ministerului Economiei şi Reformelor a început deja un ciclu de seminare, care fac parte din măsurile din perioada de post aderare, destinate oamenilor de afaceri şi factorilor decizionali. Acţiunile de popularizare ale prevederilor OMC sunt finanţate de Departamentul dezvoltare internaţională a Guvernului Marii Britanii, de Departamentul de comerţ al Statelor Unite şi de Programul TACIS.

Şefa Direcţiei OMC din Ministerul Economiei şi Reformelor, Georgeta Mincu, ne-a declarat, că reprezentanţii Secretariatului OMC şi-au anunţat deja disponibilitatea de a organiza un seminar destinat membrilor Parlamentului şi ai viitorului Cabinet de miniştri de la Chişinău. Acest seminar ar putea avea loc la sfârşitul lunii mai şi ar putea servi drept suport pentru aprobarea unui set de legi, ce necesită să fie armonizate cu legislaţia internaţională. În particular: evaluarea mărfurilor în vamă, codul vamal, prevederile legislative privind tariful vamal, proprietatea intelectuală şi procedeele legate de protecţia acesteiea la vamă.

De menţionat, că recent au revenit de la Bucureşti două delegaţii ale Ministerului Economiei şi Reformelor, care vor elabora anumite recomandări Guvernului privind aderarea la OMC şi integrare europeană. În urma acestei vizite, Direcţia OMC a stabilit un plan de colaborare cu direcţia de resort de la Bucureşti şi anume Direcţia negocieri comerciale multilaterale a Ministerului Afacerilor Externe român, pentru implementarea în Republica Moldova a prevederilor OMC. Totodată, Centrul român de comerţ exterior s-a arătat dispus să acorde asistenţă tehnică Direcţiei integrare europeană de la Chişinău.

Negocierile privind aderarea Republicii Moldova la OMC, care au durat peste patru ani, au fost finalizate la 19 februarie. Până acum Guvernului de la Chişinău i-a fost remisă spre confirmare lista angajamentelor în domeniul comerţului cu bunuri, servicii şi acordării de sprijin intern în domeniul agriculturii. Parlamentul de la Chişinău, cu o majoritate comunistă, va trebui să ratifice raportul grupului de lucru privind aderarea la OMC, după care Republica Moldova ar putea deveni membru al acestui organism în termen de 30 de zile.

Din Chişinău, Vitalie Condraţchi, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG