Linkuri accesibilitate

Concepția UE de apărare - confuză și contradictorie


Avion francez de vînătoare Rafale deasupra Mediteranei
Avion francez de vînătoare Rafale deasupra Mediteranei

Bernard Kouchner: UE trebuie să accepte rolul de putere regională, în serviciul „binelui general”.


Fostul ministru de externe al Franţei, Bernard Kouchner, a publicat în cotidianul britanic „Guardian” un articol pe tema reacţiei europene la evenimentele din Libia. Bernard Kouchner spune de la bun început că intervenţia internaţională împotriva liderului Libiei este necesară şi prevede că ea va schimba felul de-a face politică externă al europenilor.

„Cooperarea culturală şi economică dintre ţările europene a devenit de la sine înţeleasă”, crede Kouchner, „dar în chestiuni de apărare, proiectul european este confuz şi chiar contradictoriu”. Explicaţia este că proiectul european s-a născut din dorinţa de a menţine pacea după al doilea război mondial.

Poate un proiect pacifist să folosească forţa? - se întreabă Kouchner, răspunzând tot el că o Europă războinică este preferabilă unei Europe lipsită de putere. Problema ar fi, în opinia autorului, că Uniunea Europeană încă nu şi-a formulat o doctrină de apărare în stare să niveleze la vreme de criză diferenţele istorice şi culturale dintre statele membre.

O încurajare pentru europeni ar fi în opinia lui Kouchner faptul că în ultimii ani Organizaţia Naţiunilor Unite şi-a schimbat ea însăşi concepţia despre intervenţiile externe în conflicte interne sau regionale. Înainte vreme, ONU putea să aprobe, doar, să încuviinţeze în cazuri extreme folosirea forţei internaţionale pentru protejarea civililor. Aşa au fost posibile acţiunile externe din Bosnia, Kosovo, Sierra Leone şi Guineea. Dar în 2005, cu votul unanim al ţărilor membre, ONU a proclamat „răspunderea”, datoria comunităţii internaţionale de a apăra civilii trecând peste graniţe şi suveranitatea naţională.

Benard Kouchner spune că această nouă concepţie ONU a fost cadrul pentru intervenţia din Libia, un cadru folosit de Franţa şi de Marea Britanie cu sprijinul Statelor Unite. Cu ajutorul Uniunii Africane şi al Ligii Arabe - scrie Kouchner – rezoluţia Consiliului de Securitate ONU referitoare la Libia serveşte la întronarea păcii autentice, cu siguranţă preferabilă pacifismului care permite măcelărirea civililor.

„Pornind de la această bază în dreptul internaţional, Europa trebuie să se angajeze acum într-o dezbatere completă despre viitorul ei şi despre scopurile pe care şi le propune”, conchide Kouchner, sugerând că UE trebuie să accepte rolul de putere regională, în serviciul „binelui general”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG