Linkuri accesibilitate

Obama l-a avertizat pe Donald Trump împotriva numirii generalului Michael Flynn în funcția de consilier pentru securitate națională


Președintele Donald Trump și fostul președinte Barack Obama la ceremonia de inaugurare a noului președinte, Washington, 20 ianuarie 2017
Președintele Donald Trump și fostul președinte Barack Obama la ceremonia de inaugurare a noului președinte, Washington, 20 ianuarie 2017

Fostul președinte democrat Barack Obama l-a sfătuit pe Donald Trump să nu îl numească pe generalul Michael Flynn consilier prezidențial pentru securitate națională în cursul întâlnirii lor la Casa Albă, pe 10 noiembrie, două zile după victoria lui Trump în alegerile prezidențiale. Informația a apărut în presa americană luni, citând membri ai fostei administrații, dar a fost ulterior confirmată și de Sean Spiecer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Flynn a fost obligat să demisioneze în februarie, după ce a ieșit la iveală că l-a mințit pe vice președintele Mike Pence despre contactele sale cu ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Serghei Kisliak.

Donald Trump a reacționat pe Twitter, reamintind că „generalul Flynn a obținut acreditările de securitate în timpul administrației Obama”.

Ulterior, într-o audiere în fața subcomisiei pentru justiție a Senatului. Sally Yates, fostul ministru interimar de justiție în primele săptămâni ale administrației Trump, a declarat și ea că a avertizat de mai multe ori noua administrației republican în ianuarie, împotriva numirii lui Flynn.

„În primul rând pentru că vicepreședintele Pence făcea declarațiii false, dar și pentru că nu vrei ca la Casa Albă să fie un consilier pentru securitate care poate fi șantajat de Rusia” a declarat Yates în cadrul audierilor de luni, care se concentrează asupra angajării lui Flynn.

James Clapper, fost director al serviciilor de informații, a fost, deasemeni, audiat luni în subcomisia juridică din Senat. Clapper a declarat că înainte de alegerile din 8 noiembrie, oficiali britanici au trimis colegilor americani informații despre contacte între membri ai campaniei electorale a lui Donald Trump și Rusia. În ianuarie, serviciile americane de informații au dat publicității un raport despre eforturile „susținute” ale Rusiei de a influența alegerile prezidențiale americane de anul trecut,

Implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane, încercarea de a influența rezultatul în favoarea lui Donald Trump sunt subiecte anchetate în acest moment de cel puțin trei structuri federale americane.

XS
SM
MD
LG