Linkuri accesibilitate

În zeci de orașe ale Rusiei au loc proteste antiprezidențiale sub sloganul „Nadoyel” (ne-am săturat de tine)


Protestatarii îi cer lui Vladimir Putin să nu candideze la alegerile prezidențiale din 2018.

Demonstrațiile de protest împotriva președintelui rus Vladimir Putin sînt convocate de mișcarea Rusia Deschisă a fostului magnat petrolier rus autoexilat, Mihai Hodorkovski, relatează Radio Svoboda, serviciul rus al postului nostru de radio.

Planul organizatorilor protestului presupune că activiștii vor depune la reprezentanțele președintelui o petiție în care îi vor cere să nu mai candideze pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din 2018.

Președintele mișcării Rusia Deschisă Alexandr Soloviov a declarat că scopul demonstrației este să arate că în cei 17 ani de când Rusia e condusă de Vladimir Putin, „problemele se adună, fără a fi rezolvate”.

„A recroit după bunul plac întregul sistem: sunt distruse tribunalele independente, presa independentă, este distrus principul separării puterilor în stat, nu există nici o pârghie de control asupra puterii”, a spus Soloviov

Numai Brejnev, spune activistul, a condus rușii o perioadă mai lungă decât Putin, 18 ani, iar vremurile brejneviste se asociază cu un impas total.

Dacă Putin mai este ales o dată pentru un mandat de cinci ani îl va întrece pe Brejnev.

Protestul „Nadoyel” a fost planificat în 31 de orașe. În unele, autoritățile locale și-au dat acordul.

La Moscova, activiștii n-au reușit să se înțeleagă cu primăria asupra traseului demonstrației, iar aceasta este considerată neautorizată.

Poliția moscovită a cerut locuitorilor capitalei ruse să se abțină să participe.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat în prealabil că dacă organizarea protestelor nu e coordonată cu autoritățile va genera o „reacție legitimă a autorităților în limitele legii”.

Cu toate acestea, în centrul Moscovei s-au adunat zeci de activiști. Unii au fost confruntați de simpatizanți ai președintelui Putin, intrând cu aceștia în discuții aprinse în fața camerelor de filmat. Potrivit Radio Svoboda, activiștii s-au îndreptat înspre sala de primire a președintelui Putin, protejată de sute de polițiști.

Radio Svoboda mai relatează despre zeci de persoane reținute în orașele Kemerovo, Ijevsk, Gorno-Altaysk.

Protestul „Nadoyel” a fost precedat de decizia autorităților ruse să declare indezirabile mișcarea Rusia Deschisă și alte două organizați pro-democrație.

În 27 aprilie, autoritățile ruse au percheziționat sediul organizației Rusia Deschisă de la Moscova. Avocații mișcării nu au fost lăsați să asiste la percheziție. Activiștii spun că, în cadrul raidului, poliția și procurorii a confiscat mai multe computere, inclusiv laptopuri personale și aproximativ 100.000 de pliante despre protestul de sîmbătă.

Vineri sera, acțiunile autorităților ruse au fost criticate de Statele Unite.

Într-o declarație a Departamentului de Stat se spune că Washingtonul e „profund contrariat”, iar purtătorul de cuvânt Mark Toner a spus: „Respingem ideea că acestea și alte organizații internaționale ale societății civile sunt un pericol pentru Rusia.”

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG