Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Cel mai recent Barometru a Opiniei Publice demonstrează că partidele aflate la guvernare sunt în cădere liberă. Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, nici un partid aflat la guvernare nu ar accede în Legislativ. De ce au intrat politicienii de la Chişinău în dizgraţia alegătorilor? Este una din întrebările rubricii Retrospectiva săptămânii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Link direct

Singurele partide capabile să intre în Parlament, potrivit datelor Barometrului Opiniei Publice, sunt cel al Socialiştilor şi Partidul „Acţiune şi Solidaritate” pe scurt PAS. Situaţia este similară şi în cazul liderilor politici. În topul încrederii este preşedintele Igor Dodon, urmat de contracandidata sa la prezidenţialele de toamna trecută, Maia Sandu. Comentatorul „Ziarului Naţional” Victor Ciobanu nu se arată impresionat de rezultatele sondajului:

„Deci, cei care au format Alianţele pentru Integrare Europeană de mult timp deja sunt în cădere liberă şi, practic, nu au şanse să acceadă în cadrul sistemului actual în viitorul Parlament, de unde vine şi explicaţia acestei foarte grăbite modificări a sistemului electoral la care a purces Partidul Democrat, or, nu are şanse în cadrul sistemului actual să mai menţină la guvernare. În cadrul sistemului mixt, în condiţiile că alegerile sunt libere şi corecte, oricum câştigă socialiştii, în uninominal şi în condiţiile Republicii Moldova, când atribuţiile, de fapt, am văzut în ambele proiecte că se transmit judecătorilor raionali, care vor decide soarta câştigătorului la alegeri, asta este şansa democratului Vlad Plahotniuc de a-şi trece un număr suficient de deputaţi ca pe urmă din ei să încropească o fracţiune sau o majoritate.”

Trăinicia majorităţii parlamentare a fost pusă la grea încercare pe parcursul acestei săptămâni, constată analistul politic Ion Tăbârţă. Mai ales că ministrul Transporturilor, Iurie Chirinciuc, reţinut într-un dosar de corupţie, declara joi că Partidul Liberal ar fi supus presiunii din partea democraţilor ca să accepte modificarea sistemului de vot. Analistul politic Ion Tăbârţă nu exclude că la mijloc ar fi şi o înţelegere tacită între democraţi şi socialişti.

„Se observă cu ochiul liber că există o anumită sincronizare a mişcărilor politice făcute de către Partidul Democrat şi Partidul Socialiştilor. Nu este exclus că există anumite înţelegeri de culise că Primăria oraşului Chişinău să fie eliberată pentru un alt partid, nu neapărat m-aş referi doar la Partidul Socialiştilor. Prin aceste acţiuni contra corupţiei desigur că Partidul Liberal nu are de câştigat la capitolul imagine şi în perspectiva referendumului care, după câte se vede, i se va organiza Dlui Chirtoacă, aceste campanii de imagine mediatice, cu funcţionari liberali corupţi nu cred că îl va ajuta pe actualul primar general să se menţină în funcţie. Nu este exclus ca toate aceste reţineri să aibă conexiune şi cu acest subiect.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG