Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană avertizează Ungaria împotriva aplicării Legii privind statutul universităților străine


Comisia Europeană a avertizat oficial Ungaria că Legea privind statutul universităților străine, adoptată pe 4 aprilie și care ar putea duce la închiderea Universității Central Europene, încalcă legislația europeană privind „libertatea pieții” și „libertatea academică”. Vicepreședintele comisiei, Valdis Dombrovski, a precizat că în funcție de reacția guvernului de la Budapesta, Comisia ar putea lua o serie de măsuri punitive, pentru a asigura respectarea legislației europene.

Premierul ungar Viktor Orban este miercuri în Parlamentul European unde are loc o dezbatere despre situația drepturilor fundamentale în Ungaria.

Legea privind statutul universităților străine a fost privită de la bun început drept una gândită să închidă universitatea fondată de miliardarul american George Soros, pe care guvernul Orban o consideră un centru al opoziției liberale. Mii de oameni au protestat la Budapesta împotriva legii și în sprijinul UCE iar Statele Unite au criticat deja modul în care a fost adoptată legea.

Guvernul ungar este în curs de a trece prin Parlament și o lege care va limita libertatea de acțiune a organizațiilor neguvernamentale, finanțate din exterior. Este o lege similară cu cea referitoare la „agenții străini”, adoptată în Rusia în 2012.

XS
SM
MD
LG