Linkuri accesibilitate

Pavel Filip: „Nu putem lăsa oraşul aşa cum este”


Cabinetul de miniştri a preluat iniţiativa curăţirii capitalei pentru a susține Primăria.

Astazi, zece localități din șase raioane ale Republicii Moldova au mai rămas debrașate de la energia electrică, urmare a ninsorilor abundente de săptămâna trecută, potrivit unor reprezentanți ai Serviciului situații excepționale. Este vorba de trei localități din regiunea găgăuză, două sate din raionul Cantemir, două din raionul Anenii Noi și câte o localitate din raioanele Căușeni, Ialoveni și Cahul. Salvatorii mai intervin in sudul Moldovei, ajutînd oamenii ale căror gospădariii au fost inundate după topirea zapezilor abundente. La guvern a fost discutată situația din țară ca și evaluarea pagubelor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00

Cabinetul de miniştri a preluat iniţiativa în curăţenia capitalei. „Nu putem lăsa oraşul aşa cum este”, a declarat şeful executivului, Pavel Filip, în cadrul unui briefing care a avut loc cu puţin timp înainte de şedinţa de azi a guvernului:

„Vom mobiliza forţele pentru o acţiune de urgenţă, să venim cu o mână de ajutor Primăriei. Înţelegem că impactul este unul de proporţii. Şi aici vă voi ruga foarte mult să nu fie speculaţii pe intervenţia guvernului, cumva, peste atribuţiile primăriei. Suntem într-o comunicare permanentă cu Primăria, doar că impactul acestor calamităţi a fost unul enorm de mare şi, nemijlocit, forţele de care dispune primăria, fie că vorbim de Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi sau alte instituţii, nu sunt suficiente pentru a face ordine în oraş. De aceea, ne mobilizăm la nivel central, astfel încât în câteva zile să încercăm să facem ordine în oraşul Chişinău. Lucrările vor începe de mâine dimineaţă, de la ora 5.00. Vom încerca să ne mobilizăm la maximum și în câteva zile să facem curăţenie în oraş.”

Acum câteva zile edilul municipiului, Dorin Chirtoacă, spunea că autorităţile locale vor avea nevoie de aproape un an pentru înlăturarea consecinţelor dezastrului provocat de ninsoarea târzie din această lună, dar ca să fie făcută ordine este nevoie de câteva săptămâni, mai preciza primarul. El a promis să solicite guvernului ajutor financiar pentru lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale şi declara că pagubele estimate în urma ninsorilor ar ajunge până la 70 de milioane de lei. Consilierii municipali au decis să aloce 20 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al primăriei pentru înlăturarea consecinţelor intemperiilor.

Şeful guvernului, Pavel Filip, a îndemnat locuitorii capitalei la mobilizare totală pentru înlăturarea dezastrului şi a declarat că cheltuielile de lucru de strângere a crengilor în următoarele două zile vor fi acoperite:

„Vor fi antrenate peste 100 de unităţi de transport special. Vorbesc de autobasculante. Vor fi antrenaţi mai mult decât 200 de profesionişti la curăţarea arborilor, oameni care pot mânui profesional motoferăstraiele şi peste 1.000 de carabinieri şi ostaşi din Armata Naţională. În municipiul Chişinău sunt cinci inspectorate de poliţie, care au în subordine 25 de şefi de sectoare. Aceştia vor conduce echipele comune de lucru în următoarele zile. Toate echipele au raza lor de acţiune, încât niciun loc din oraş, sper eu, să nu rămână necurăţat. Toate aceste echipe vor fi asigurate cu haine speciale şi vor fi asigurate cu hrană.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG