Linkuri accesibilitate

„Oare când se vor lumina și mințile celor aflați la guvernare?”


Jurnalul săptămânal cu Angela Tonjoc.

Născută în 5 ianuarie 1991 la Vadul lui Isac, raionul Cahul. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea de Stat din Moldova și masteratul la Academia de Administrare Publică. Este studentă-doctorandă la Facultatea de Relații internaționale, Științe Politice și Administrative a Universității de Stat din Moldova și activează în cadrul Departamentului de Comunicare și relații publice a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:28 0:00
Link direct

Luni

Ce bine este să te trezești la țară, mai aproape de pământ, de natură și de tot ce este mai Dumnezeiesc. Zilele de luni le încep, de obicei, în sala de sport, astăzi este una deosebită, dar mult mai plăcută, e a doua zi de Paști. Îmi place nespus de mult să petrec timpul liber în sat, alături de părinți, parcă și oamenii sunt altfel acasă și aerul e mai curat. Timpul ploios de afară nu-mi influențează nici într-un fel starea sufletească și nici pacea lăuntrică. Cântecul păsărelelor din curte îmi aduce aminte cu drag de copilărie și de bunici.

Spre seară mă vizitează o amică, fostă colegă, din alt sat. Mă mir cum de rezistă să facă față tuturor treburilor gospodărești tot anul împrejur, eu nu petrec foarte mult timp în sat, dar și atunci când vin pe 2-3 zile nu reușesc să țin piept la toate, mai ales în perioada caldă a anului. Sunt demne de admirat femeile de la sat.

Amplasarea satului meu de baștină în lunca Prutului îi oferă mai multe avantaje. Unul dintre ele ar fi că îți ia doar o jumătate de oră să ajungi la Galați (România) ori la Reni (Ucraina). Îmi place să profit de avantajul ăsta.

Marți

Din fericire, sunt și astăzi acasă. Sinceră să fiu, n-am citit nimic zilele astea și nici la teză n-am scris nicio frază. Prefer să iau toată energia pozitivă de la Soare, care e mai aproape de oameni în sat și să mă concentrez la munca intelectuală atunci când sunt în oraș. Mi s-a format o astfel de deprindere, să las toate lucrurile și toate preocupările atunci când ies din capitală, iar la întoarcere să le preiau… până ce îmi reușește.

Recunosc că nu am ținut post, dar am încercat să mă abțin de la consumul de carne, pește și lactate. Chiar și așa, după două zile de mâncăruri bogate în grăsimi simt necesitatea să mănânc ceva ușor. Mămica prepară o zeamă deosebită de primăvară, cu multe verdețuri. E tocmai ceea ce trebuie. De abia aștept să ajung în sala de sport.

Liniștea și pacea de la țară sunt deseori tulburate de „cutremurele” politice de la Chișinău. Astăzi președintele, Igor Dodon, încercând să salveze partidul PSRM la alegerile din 2018, propune introducerea sistemului electoral mixt la următoarele alegeri parlamentare. O văd ca pe o replică adusă președintelui PD, Vladimir Plahotniuc. După toate evenimentele petrecute în ultimii ani, mi-am pierdut interesul față de politica care se face la noi și am devenit imparțială și echidistantă față de actorii politici moldoveni și partidele conduse de ei, totuși, analizând la rece, consider că introducerea votului uninominal ar reuși să mai salveze încă o dată vectorul îndreptat spre Vest, și nu spre Est, pentru că actualul sistem electoral, chiar dacă este unul reușit, nu este potrivit pentru situația politică actuală și tare mare e probabilitatea ca Republica Moldova să fie înghițită de „balaurul roșu”.

Adorm cu cântecul fredonat de broscuțele din baltă.

Miercuri

Revin încet, încet la ritmul alert al capitalei, chiar dacă, observ că aglomerația e mai mică astăzi. Iar dacă 7 ani în urmă, când am venit la studii în Chișinău, nu înțelegeam unde se grăbește toată lumea, acum sunt sigură că am intrat și eu în acest ritm, nu știu dacă o fi bine sau nu.

După câteva zile de odihnă, evident că astăzi productivitatea muncii e scăzută, dar reușim să trecem cu brio peste toate.

Seara ajung, în sfârșit, în sala de sport, e fericire mare atât pentru corp, cât și pentru suflet. Observ cât de intens se străduie fetele să ardă caloriile. Încerc să ghicesc dacă și ele se gândesc la cozonacul pe care l-au mâncat de sărbători.

De câteva săptămâni nu mai urmăresc știrile de la TV, cât n-ar părea de bizar, și dacă mai las de-o parte și Facebook-ul atunci reușesc să mă delectez cu o oră de lectură înainte de somn, ba chiar și să mă mai ocup de hobby-ul meu: acum lucrez la o iconiță, o cos cu mărgele mici, vreau s-o dăruiesc.

Joi

Ar fi o zi obișnuită de joi, dacă nu ar ninge afară ca în mijlocul iernii, azi, la 20 aprilie. Ar fi frumos, nu neg, dar când mă gândesc la consecințele din agricultură mă ia groaza. Probabil în acest an o să ne delectăm cu cireșele din Turcia și acelea la prețuri astronomice. Încă o dată mă conving cât de neputincioși suntem în fața naturii. Stabilim și creăm alianțe, colaborăm la nivel de state, organizații internaționale, dar n-ar fi mai avantajos pentru noi dacă am stabili un parteneriat cu Natura? Ar avea de câștigat ambele părți. Viața trebuie trăită în armonie cu mama natură. Dezastrele ecologice, care au loc din cauza neînțelegerilor dintre om și natură, duc și la dezastrele sociale, economice, culturale, care lasă o amprentă adâncă pentru întreaga omenire.

Facebook-ul abundă cu fotografii ale internauților care au imortalizat momente cu ninsoarea de astăzi. Nu e de mirare. Generația noastră încă nu a apucat să vadă un astfel de fenomen în mijlocul primăverii.

Citesc un articol despre așa zisul primar de Orhei, Ilan Shor, care are probleme cu inima, dar care continuă să-și alinte soția și-mi amintesc de o carte recent citită, iar autoare Louise Hay afirmă că durerea de inimă apare atunci când negăm propria bucurie și dragoste și stau și mă gândesc, ce-i mai trebuie unui milionar ca să se bucure de viață?

Pe parcursul zilei gândul îmi zboară la cartofii de acasă, sădiți acum o lună și la căpșunelele înflorite, care acum o săptămână radiau fericite în fața Soarelui… de-ar fi numai ei înghețați.

Vineri

Este Vinerea Luminată. Oare când se vor lumina și mintile celor aflați la guvernare? Deocamdată, se pare că mai luminați au fost cei de la Judecătoria sectorului Buiucani, care au decis că omul de afaceri Veaceslav Platon trebuie să stea 18 ani după gratii. Încă o lovitură sub centură aplicată Rusiei de către Republica Moldova.

Seara călătoresc spre Cahul. După ninsori se așteaptă ploi în următoarele zile, timp nu prea potrivit pentru a merge la cimitir. Dar traditia trebuie respectata.

Mă detașez de politică și sunt cu gândul la lucruri frumoase și fapte demne și mai apropiate de suflet: părinți, natură, sărbători – lucruri care cu adevărat contează în viață.

XS
SM
MD
LG