Linkuri accesibilitate

Tentativa de atentat împotriva lui Vlad Plahotniuc și semnificațiile ei (Nicolae Negru/ziarulnațional.md)


Sistemul uninominal și corupția înfiorătoare din partide (Igor Munteanu/Ziarul Național).

Atenția pe care PDM o acordă consolidării grupului său parlamentar, din punct de vedere numeric, sugerează că partidul de guvernământ are planuri mari pentru perioada următoare. Constatarea aparţine analistului politic și jurnalistului Vlad Țurcanu, citat de radiochisinau.md. Ex-consilierul prezidențial a declarat în contextul aderării a încă șase deputați la grupul parlamentar al PD că respectiva formațiune politică dă un semnal că se pregătește să stea la guvernare încă mulți ani de-acum înainte, indiferent de cât de mult este contestat pe stânga și de pe dreapta. „Pe termen scurt, elemente din planul său ar putea fi chiar legea uninominalului”, crede Țurcanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct

Comentatorul politic Nicolae Negru se întreabă într-un editorial de pe ziarulnational.md dacă tentativă de atentat eşuată împotriva lui Vlad Plahotniuc trebuie tratatată ca atare sau ar putea fi o înscenare totuşi. Negru nu are un răspuns univoc, dar situația nu i se pare amuzantă. Plahotniuc însuşi nu își poate dori așa ceva, crede el, pentru că reputația de „vânat” nu îl avantajează nici în fața propriilor cetățeni. Dacă știrea e adevărată, continuă Negru, înseamnă că Republica Moldova devine teatru de război. Nicolae Negru analizează două versiuni: dacă e posibil ca un reprezentant al lumii interlope să dorească și să plătească asasinarea „coordonatorului executiv” sau dacă e posibil ca și FSB-ul să fie supărat pe Plahotniuc. La ambele întrebări răspunsul comentatorului politic pare afirmativ. Potrivit lui Negru, în calitatea de „coordonator executiv”, Plahotniuc poate atrage nu numai mânia unor mafioți sau răzbunarea unor foști parteneri de afaceri, dar și tentația de a întoarce Chișinăul la sânul Moscovei „dintr-o singură… împușcătură sau lansare de grenadă.”

Comentând acelaşi caz, Iulian Chifu scrie pe portalul deschide.md că i se pare interesantă combinația între lumea infracțională-mafiotă, răzbunarea politică și asasinatul terorist de stat, realizat prin intermediul serviciilor secrete ruse. Autorul comentariului remarcă faptul că, în ultima vreme, Moscova a reactivat asasinatul politic și-l utilizează pe scară largă, la baza acțiunilor fiind GRU, serviciul de informații militare. Şi Iulian Chifu susține că marea discuție este dacă avem de a face cu un atac mafiot, o lovitură de răzbunare politică sau cu asasinatul politic de stat. Chifu crede că „un general FSB/GRU ar fi putut să ordone pe cont propriu un asemenea asasinat, dacă avea 1-2 miliarde de dolari blocați prin spălătorie, cu Platon în închisoare, la Chișinău.”

Într-un interviu pentru Ziarul Național, Igor Munteanu, director executiv al IDIS „Viitorul”, comentează că adoptarea unui sistem uninominal este un regres în acest moment pentru construcția politică a Republicii Moldova. Corupția din sistemul de partide politice este „înfiorătoare”, apreciază Igor Munteanu, iar autoritățile responsabile nu s-au ocupat niciodată la modul serios de acest lucru. Nici proiectul înregistrat de democrați în Parlament cu privire la introducerea votului uninominal nu prevede soluționarea acestei probleme, continuă el. Fostul Ambasador al Republicii Moldova în SUA este de părere că un sistem electoral uninominal ar fi cu siguranță mai scump, mai puțin reprezentativ, mai supus controlului „sacilor de bani”, care „vor sta la pândă să-i cumpere pe cei care se vor încumeta să candideze pe 101 circumscripții uninominale” și nu va rezolva deloc problemele actualului sistem electoral. Iar cetățenii acestui stat „nu merită să achite costurile unor asemenea experimente”.

Portalul Agora trece în revistă un articol apărut în Huffington Post, potrivit căruia, după anexarea Crimeii, Rusia ar putea fi interesată să interconecteze teritoriile-clientelare notate pestriț pe hartă la nord de peninsulă într-o regiune mai largă, printre acestea numărându-se și autonomia Găgăuzia din Republica Moldova. Autorul articolului din HP, Nikolas Kozloff, se întreabă dacă autonomia găgăuză ar putea să-și declare independența, devenind astfel încă un stat-clientelar rus. „[…] Găgăuzilor le este interzis să proclame propriul lor stat. Cu toate acestea, fostul bașcan, Mihail Formuzal a spus că, în timp ce poporul său aspiră la o autonomie, Găgăuzia ar putea fi forțată să se separe în cazul în care forțele politice pro-occidentale de la Chișinău în cele din urmă vor atinge ținta și vor opta pentru acordurile pro-UE și acordurile pro-NATO”, scrie Nikolas Kozloff.

Jurnalistul Serghei Ilcenko observă într-un comentariu publicat pe portalul de expresie rusă ava.md că este ciudat că Internaționala Socialistă nu a acceptat în rândurile sale partidul lui Dodon, care se declară de stânga, dar, în schimb, i-a primit pe oponenții acestuia – PDM. „[…] Pe democratul Plahotniuc, ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste, socialiștii mondiali l-au recunoscut ca fiind de-al lor, iar pe Dodon – nu”, notează Ilcenko. Autorul comentariului mai notează că Internaționala Socialistă, după un proces de transformări, adună acum în jurul său partide moderne. PDM, susține Ilcenko, se încadrează în această structură, iar PSRM – nu, deoarece ultimul face parte din cohorta partidelor, care pun miza pe voturile adepților revenirii în trecut.

Directorul Biroului Național de Statistică, Vitalie Valcov, a declarat într-un interviu acordat portalului de expresie rusă newsmaker.md că următorul recensământ al populației în Republica Moldova va fi desfășurat pe suporturi electronice. Vitalie Valcov a precizat că respondenții vor răspunde în cadrul chestionării pe formulare electronice de pe tabletele operatorilor. Acest fapt, spune directorul BNS, va face mai operativă prelucrarea datelor. În contextul ultimului Recensământ, directorul BNS a spus că nu au fost cuprinși în cercetare 8% din locuitorii țării, indice admisibil conform standardelor internaționale. Recensământul a acoperit, în medie, 98% din locuitorii țării, în timp ce la Chișinău acesta a ajuns doar la 59%, acest fapt datorându-se deficitului de operatori. Cu referire la recensământul locuințelor, Valcov a spus că datele au arătat diferența nivelului de trai în 2004 și 2014, mai ales în medul rural.

Silviu Tănase notează, între altele, într-un editorial critic la adresa președintelui Igor Dodon, publicat pe site-ul ziarului Timpul (timpul.md), că după recenta semnare a acordului energetic moldo-ucrainean, după ce douăzeci de ani la rând, regimul din Tiraspol a lucrat mână în mână cu Moscova pentru destabilizarea Republicii Moldova, la prima înțelegere Chișinău-Kiev, Tiraspolul nu știe ce să facă. „[…] Dodon tace și el. Următorul pas - eventual unul final pentru „economia regiunii” ar fi trecerea exclusivă pe gaz românesc și sistarea contractului cu Moscova”, scrie Silviu Tănase. În opinia autorului, când gazoductul Iași-Chișinău va fi gata, Tiraspolul nu va mai putea primi gaz gratuit, iar falimentul lor ar fi unul iminent.

XS
SM
MD
LG