Linkuri accesibilitate

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate ONU la cererea Rusiei


Ambasadoarea americană Nikki Haley în cursul dezbaterii în Consiliul de Securitate a situației din Siria
Ambasadoarea americană Nikki Haley în cursul dezbaterii în Consiliul de Securitate a situației din Siria

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgență astăzi, la cererea Rusiei, după ce Statele Unite au bombardat, vineri dimineață, o bază aeriana siriană din apropiere de Homs. Operațiunea fost replica la bombardamentul de marți, în regiunea Idlib, în care se bănuiește că forțele siriene au folosit arme chimice. 86 de persoane au murit în atacul de marți, între care mulți copii.

Dezbaterea de la ONU a fost o nouă ocazie pentru un schimb de replici dure între Statele Unite și Rusia. Vladimir Safronkov, reprezentantul Rusiei la Națiunile Unite, a declarat că „Statele Unite au atacat teritoriul suveran al Siriei” și a afirmat că Moscova consideră atacul „o violare flagrantă a legislației internaționale și un act de agresiune”. După cum se știe, regimul sirian respinge orice responsabilitate pentru atacul de marți și neagă că ar mai avea arme chimice.

Ambasadoarea americanăla ONU, Nikki Haley, a declarat, pe de altă, parte că reacția Washingtonului a fost „justificată pe deplin” și a avertizat: „Suntem pregătiți să facem mai mult”. „Este interesul nostru național de securitate vital să împiedicăm răspândirea și utilizarea armelor chimice”, a mai spus Haley la Națiunile Unite.

Ambasadorul britanic Matthew Roycroft, a confirmat că Londra „susține pe deplin acțiunea” americană, iar ambasadorul francez la ONU a apreciat că loviturile aeriene americane drept „adecvate”.

XS
SM
MD
LG