Linkuri accesibilitate

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat atacul din Siria în care se presupune că s-au folosit arme chimice


Funeralii ale victimelor presupusului atac cu arme chimice la Han Șeikhun
Funeralii ale victimelor presupusului atac cu arme chimice la Han Șeikhun

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a criticat și ea evoluţiile recente din Siria și atacul asupra rebelilor din 4 aprilie când s-ar fi folosit arme chimice:

„A fost un atac barbar care trebuie investigat. Folosirea armelor chimice este o crimă de război, ceea ce înseamnă că trebuie să facem investigația până la capăt. Există indicii că atacul a fost întreprins de regimul Assad că și atacurile următoare asupra spitalelor unde au fost transportate victimele. Este o situaţie strigătoare la cer că nu s-a putut ajunge la o rezoluţie a Consiliului de Securitate ONU, și cei care s-au opus trebuie să se gândească la răspunderea pe care o poartă.”

Anterior, Marea Britanie și Franţa au anunţat că vor continua să facă presiuni pentru a se ajunge la o rezoluţie a Naţiunilor Unite care să condamne ceea ce pare a fi un atac cu arme chimice în Siria. Ministrul de externe din Marea Britanie, Boris Johnson, și cel al Franţei, Jean-Marc Ayrault, au exprimat opinii în acest sens după ce, miercuri, Rusia a respins prin veto un proiect de rezoluţie avansat în Consiliul de Securitate ONU de Statele Unite, Marea Britanie și Franţa.

Activişti care monitorizează situaţia din Siria susţin că regimul preşedintelui Bashar al-Assad a folosit arme chimice împotriva rebelilor care controlează părţi ale provinciei Idlib. Potrivit acestora, un atac chimic ar fi omorât, pe 4 aprilie, 86 de oameni, printre care și copii.

Moscova și regimul de la Damasc susţin că gazul toxic care a făcut aceste victime s-ar fi scurs dintr-un depozit de arme al rebelilor după ce depozitul ar fi fost lovit de un atac de aviație guvernamental. Naţiunile Unite și reprezentanţii mai multor ţări occidentale resping categoric aceasta explicaţie. Secretarul de stat american, Rex Tillerson, a cerut Rusiei să „îşi gândească cu atenţie” relaţia cu regimul preşedintelui Bashar al-Assad, deoarece acesta ar fi „răspunzător de acest atac îngrozitor”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG