Linkuri accesibilitate

Sistemul lui Putin s-a transformat într-o broască țestoasă blindată oarbă


De ce protestele anti-sistem de duminică din Rusia par să nu fi fost de fapt anti-sistem.

Duminică la Moscova au fost reținute 59 de persoane care au participat la întruniri și manifestații neautorizate, sau au distribuit foi volante și publicați anti-Putin în mai multe locuri în capitala rusă.

Autoritățile ruse sunt în alertă după mitingul anti-corupție din 26 martie, considerat cel mai mare în ultimii cinci ani, când suporteri ai liderului de opoziție Alexei Navalnîi au ieșit în stradă în aproape 100 de orașe ale Rusiei.

Au fost arestate atunci peste 1.500 de persoane, iar presa de stat a blocat orice informații cu privire la aceste proteste.

Arestări au avut loc și la Soci, unde au fost reținuți 12 simpatizanți al lui Navalnîi care au vrut să protesteze personal împotriva corupției.

Unul dintre aceștia a fost reținut la Sankt-Petersburg, iar proteste anti-corupție au mai avut loc și în alte câteva orașe.

Corespondenta postului de radio Svoboda Alia Ponomariova a urmărit duminică rețelele de socializare și notează că protestele au trezit nedumerire și au ridicat mai multe semne de întrebare în rândul internauților.

Unii dintre aceștia semnalează ca fiind suspect faptul că numărul de protestatari a fost unul foarte mic, paginile de pe rețelele de socializare care anunțau evenimentul nu au fost blocate de autorități cum se făcea de obicei, iar majoritatea posturilor federale de televiziune au făcut transmisiuni în direct de la piața Manejnaia, unde au avut loc cele mai multe arestări.

Printre primii reținuți a fost un elev care avea la el un manual de geometrie, constituția Rusiei, doua telefoane și un teanc de bancnote, pe care le-a arătat în fața camerei unuia dintre posturile federale de televiziune ce transmite în direct.

Arestările au fost făcute cu brutalitate, unii protestatari au fost bătuți, chiar în fața camerelor sutelor de jurnaliști prezenți în piața Manejnaia.

Una dintre concluziile internauților a fost că acțiunile de protest de duminică a fost de fapt o provocare pusă la cale de autorități, care au vrut să demonstreze pe de o parte că protestatarii de fapt sunt un grup puțin numeros și irelevant care implică minori, iar de pe altă parte – că autoritățile sunt decise să riposteze dur.

O opinie similară a exprimat pe contul său de Twitter și fostul director al Iukos și deținut politic în Rusia, Mihail Hodorkovski: „Pe 2 aprilie la Moscova are loc o provocare evidentă pusă la punct de putere – fără organizatori evidenți și fără cerințe. O încercare, la fel ca în 2012, de a deturna protestul”, a scris Mihail Hodorkovski.

Analistul Gleb Pavlovski, a scris ironic „Din câte înțeleg, poliția și FSB au organizat în piața Manejnaia un mic dejun pentru presă?”

Analistul și bloggerul rus Vladimir Varfolomeev scrie că mediile rusești de stat niciodată nu anunță acțiuni de protest antiguvernamentale, iar dacă pun pe post subiecte, acestea de obicei apar post-factum.

„Duminică totul a fost altfel – postul de televiziune Russia24 nu doar că povestește chiar în deschiderea buletinului de știri de la prânz despre evenimentele de pe Manejnaia (unde, de altfel, nu se întâmpla de fapt nimic – e doar plin de jurnaliști care caută protestatari), ci dă și un direct lung al corespondentului „din miezul evenimentelor”. Dacă până în acel moment mai aveam vreo urmă de îndoială cu privire la implicarea structurilor de stat la organizarea și promovarea așa-numitelor proteste de duminică, atunci acum nu le mai am”, scrie Vladimir Varfolomeev.

Unul dintre internauți, Kiril Șulika, susține pe Facebook că este evidentă o tactică a confruntării.

„Acum vom asista în fiecare săptămână la o mulțime de mitinguri mici, cu rețineri și reflectare masivă în presă. Excepție poate că vor face membrii echipei lui Navalnîi. Aici lucrurile ar putea să nu se termine cu bine.”

În ceea ce privește versiunile propagandistice oficiale acestea sugerează că în spatele protestelor ar sta de fapt forțe distructive din Ucraina interesate să organizeze un al doilea Maidan la Moscova.

Ziarul „Komsomolskaia Pravda” susține într-un articol că tinerii au fost chemați la protestul din 2 aprilie de „indivizi cu accent ucrainean”, iar donațiile pentru proteste au fost colectate pe un număr de telefon din Ucraina.

Alt aspect pe care îl semnalează comentatorii din Rusia este că cel mai probabil Kremlinul va începe să se ocupe îndeaproape în viitorul apropiat de politica de tineret.

În același timp, analiștii consultați de radio Svoboda notează că acțiunea de protest organizată de Navalnîi pe 26 martie și-a atins totuși scopul.

Puterea pare să fie speriată, iar scenariul prelungirii fără conflict a atribuțiilor lui Putin a fost compromis.

Posturile de televiziune au ignorat timp de trei zile subiectul, ceea ce a făcut oamenii să caute informații internet, iar puterea insistă acum asupra unei „revolte a elevilor” care ar fi fost manipulați de politicieni.

Și judecând după procesele în instanță, arestările și declarațiile oficiale, puterea nu vrea să bată în retragere – sistemul lui Putin s-a transformat într-o broască țestoasă blindată oarbă care strivește totul în calea sa, dar care nu reușește să se ferească în caz de nevoie și care la un moment dat ar trebui să ajungă pe marginea prăpastiei, comentează analistul Radio Svoboda, Mihail Sokolov.

XS
SM
MD
LG