Linkuri accesibilitate

Secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut aliaţilor din NATO să-şi respecte angajamentele privind cheltuielile militare


Rex Tillerson și Jens Stoltenberg
Rex Tillerson și Jens Stoltenberg

Secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut aliaţilor Statelor Unite din NATO să-şi mărească cheltuielile militare pentru a îndeplini cerinţele Alianţei de a investi 2% din Produsul Intern Brut în armată şi să vină cu un plan concret în câteva luni. Declaraţia a fost făcută la prima întâlnire între secretarul de stat american si colegii săi din cele 27 tari ale NATO. In 2014, țările NATO au promis să investească în apărare 2% din PIB, dar numai 5 țări au reuşit până acum acest lucru.

Întâlnirea de astăzi de la sediul NATO pregăteşte summitul alianţei din 25 mai unde se aşteaptă participarea si a preşedintelui american Donald Trump. Intr-o declaraţie făcută înainte de începerea şedinţei miniştrilor de externe ai NATO, secretarul general al organizatei Jens Stoltenberg a repetat că relaţia dintre Statele Unite și membri europeni ai Alianţei este „tare ca piatra” și că toate țările Alianţei au o poziţie comuna față de Rusia, și anume, „o apărare puternică şi o descurajare fermă combinată cu dialogul”.

Ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin participă în aceasta după amiază la consiliului NATO-Rusia, la invitaţia NATO, un gest criticat de Moscova prin vocea ambasadorului rus la NATO Aleksandr Gruşko, pentru care invitaţia arată „sprijinul continuu politic și practic al NATO pentru Kiev” şi care este „în contradicţie cu interesul de a se ajunge la soluţionarea conflictului” din estul Ucrainei.

XS
SM
MD
LG