Linkuri accesibilitate

Dmitri Goncearenko: „În Transnistria, totul este la fel de rău ca înainte”


Tiraspol, vedere dinspre s.Varnița
Tiraspol, vedere dinspre s.Varnița

Despre mediul de afaceri în regiunea transnistreană, după venirea unei noi administrații la Tiraspol.

Pe 27 martie s-au împlinit 100 de zile de când noua administrație de la Tiraspol, condusă de Vadim Krasnoselski, a preluat puterea în regiunea transnistreană. Echipa câștigătorului la alegerile așa-zis prezidențiale din decembrie a anunțat că anul 2017 este an al întreprinzătorilor. A schimbat acest lucru ceva în situația oamenilor de afaceri din stânga Nistrului? Ce perspective are mediul de afaceri și care sunt riscurile externe? Sunt întrebări pe care corespondenta noastră la Tiraspol, Karina Maximova, i le-a adresat directorului companiei Ilogic, Dmitri Goncearenko, co-fondator al asociației de business Most, în traducere Pod.

Europa Liberă: Dle Goncearenko, care sunt acum stările de spirit ale oamenilor de afaceri din regiunea transnistreană?

Dmitri Goncearenko: „În acest moment de facto noi schimbări nu vedem. Adică totul este la fel de rău, cererea pe piață este la fel de mică, noi la fel ne confruntăm cu diverse bariere administrative cu care luptăm, în timp ce puterea ne promite că vor fi schimbări. Dar deocamdată totul este la nivel de declarații, totul este la nivel de așteptări.

Exact în acest moment situația pe piață este una proastă. Acest lucru se referă la orice fel de afacere – începând cu întreprinzătorii cei mai mici care se plâng de faptul că – un exemplu banal – în frizerii sunt puțini clienți. Chiar și la acest nivel sunt probleme. Și acesta este un aspect care vorbește despre multe.

Dmitri Goncearenko
Dmitri Goncearenko

De fapt, la nivelul întregului „lanț trofic”, ca să-i spun așa, de jos până sus, este același proces. Nimeni nu este bucuros, nimeni nu este mulțumit. Mulți au, e adevărat, așteptări pozitive, dar unii nici măcar astfel de așteptări nu mai eu – ei spun pur și simplu că nu au încredere. Este o poziție simplă, dar și explicabilă. Însă acest gen de lipsă de încredere, dacă într-adevăr vor începe careva schimbări pozitive, s-ar putea transforma ușor în mulțumire și atitudine pozitivă. Ca să mă exprim mai plastic – chiar dacă ambalajul este dur, acesta ascunde inima gingașă a întreprinzătorului și aceasta poate fi sensibilizată. Dar pentru asta trebuie de făcut schimbări adevărate pe care mediul de afaceri să le vadă practic imediat.”

Europa Liberă: Pentru prima dată în istoria regiunii transnistrene reprezentanții businessului mic și mijlociu au intrat în componența Camerei obștești, un for consultativ pe lângă liderul de la Tiraspol. Administrația transnistreană ține cont de recomandările oamenilor de afaceri sau totuși are propria viziune a procesului de interacțiune dintre business și putere?

Dmitri Goncearenko: „Este greu de spus deocamdată dacă businessul va avea o voce care va conta în Camera obștească. Acolo sunt, într-adevăr, câțiva reprezentanți și faptul că în general pentru prima dată reprezentanții mediului de afaceri au intrat în componența Camerei obștești este în sine un semnal pozitiv. Dacă acesta va genera și careva rezultate constructive, dacă se va reuși obținerea unor îmbunătățiri considerabile a situației economice, se va vedea în timp. Acum avem asigurări că suntem ascultați și auziți. Și se pare că într-adevăr suntem ascultați.

Pur și simplu acum administrația este în perioada când are loc colectarea acestor propuneri. Dar doar la etapa adoptării deciziilor și a implementării acestor decizii vom putea judeca despre faptul dacă s-a reușit sau nu ca din aceste propuneri să se facă ceva util. Acum au loc doar consultări – consultări în diferite formate, pe platforme diferite, se colectează propuneri, se colectează opinii. Dar foarte curând va veni și momentul adoptării deciziilor. Atunci totul va deveni clar.”

Europa Liberă: Împreună cu alți oameni de afaceri cu care aveți viziuni comune ați creat o organizație obștească pe care ați numit-o Most, în traducere din limba rusă – Pod. Cine poate fi membru a organizației și cu ce se ocupă aceasta?

Dmitri Goncearenko: „Asociația de business Most are o orientare clară care este specificată și în statutul acesteia – noi ne pronunțăm pentru principiile pieței libere în economia Transnistria. Adică egalitatea tuturor companiilor, tuturor întreprinderilor în fața legii, cote ale impozitelor egale, lipsa unor preferințe speciale pentru întreprinderile de stat sau pentru anumite întreprinderi comerciale. Pentru că, din punctul nostru de vedere, doar o astfel de abordare este de natură să schimbe principial situația din economie și să facă în așa fel încât businessul să se dezvolte.

Cât nu ar fi de straniu, o astfel de abordare nu este împărtășită nici pe departe de toată lumea, inclusiv de unii reprezentanți ai mediului de afaceri. Mulți dintre aceștia încearcă, inclusiv pe aceste numeroase platforme de discuții care sunt organizate acum pe lângă ministerul dezvoltării economice, pe lângă consiliile orășenești și locale, să obțină facilități anume pentru afacerea lor, pentru compania lor. Și de multe ori nu doar din contul faptului că ar putea convinge administrația să le ofere regimuri preferențiale la taxare sau în alte domenii, dar și prin exercitarea unor presiuni asupra altor companii.

De exemplu, o temă populară este – „haideți să facem ceva cu cei care dau spații în închirie pentru că ei încasează taxe foarte mari de la noi”, sau „haideți să asigurăm prin lege loc pe rafturile magazinelor pentru produsele transnistrene”. Mai sunt și alte situații asemănătoare când un domeniu de afaceri intră pe teritoriul altor domenii.

Noi suntem împotriva unei astfel de concurențe incorecte. Respectiv, acest lucru îngustează puțin posibilul contingent al companiilor care pot fi membre ale organizației noastre, care gândesc și acționează la fel ca noi.

Dar noi mai vedem sarcina noastră și în a ne ocupa inclusiv și de educație, de a explica oamenilor de ce doar un astfel de comportament și atitudine va genera consecințe pozitive. Și de ce complacerea în încercarea de a ne presa unii pe alții pentru a ne menține pe această piață mică nu va duce la nimic bun – nici pentru noi, pentru micile noastre afaceri, nici pentru țară în general.”

Europa Liberă: Instituirea controlului mixt moldo-ucrainean la Cuciurgan și Pervomaisc va complica și mai mult viața și așa nu foarte ușoară a businessului mic și mijlociu din Transnistria, sau această temă are un caracter mai mult politic decât practic?

Dmitri Goncearenko: „Indiscutabil, momentul politic este foarte important. Businessul s-a obișnuit să depășească orice bariere, inclusiv acelea care constau în posturi de control suplimentare.

Dar din păcate realitățile – atât la noi, cât și în Ucraina și Moldova – sunt în continuare de așa natură încât acestea în mod sigur vor avea un impact asupra cheltuielilor antreprenorilor. Fie că este vorba despre taxe oficiale sau neoficiale pentru trecerea acestor posturi, noi oricum vom simți cheltuieli suplimentare. Iar cheltuielile suplimentare vor duce la creșterea costurilor, la înrăutățirea situației pe piață. Adică oricum nimeni nu așteaptă nimic bun de la acest lucru. Și toată lumea ar vrea foarte mult ca aceste posturi, totuși, să nu apară.”

XS
SM
MD
LG