Linkuri accesibilitate

Nicolae Negru: „Pregătiți-vă de alegeri, cam acesta este mesajul președintelui Igor Dodon”


Nicolae Negru
Nicolae Negru

Interviul dimineții la EL cu editorialistul de la „Ziarul Național” despre ultimele inițiative și declarații ale președintelui Igor Dodon.

Președintele Igor Dodon a prezentat aseară un bilanț al primelor 100 de zile de mandat. Ocazie cu care a semnat în fața presei un decret prin care inițiază un referendum consultativ ce ar urma să fie organizat în 24 septembrie. Președintele vrea să întrebe cetățenii dacă sprijină anularea „legii miliardului”, dacă susțin acordarea de drepturi suplimentare șeful statului, reducerea numărului de deputați și studierea în școli a „Istoriei Moldovei”. Despre această și alte inițiative anunțate de președintele Igor Dodon discutăm cu comentatorul politic Nicolae Negru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:56 0:00
Link direct

Europa Liberă: Președintele Igor Dodon a prezentat aseară un bilanț al celor 100 de zile de mandat. În opinia dumneavoastră, cui și ce mesaje a transmis președintele bătând, cum s-a văzut, cu pumnul în masă?

Nicolae Negru: „Au fost mai multe mesaje, dar mesajul principal a fost către cetățenii Republicii Moldova. Alegerile nu s-au încheiat, alegerile vor continua, Constituția nu-mi permite să fac anumite lucruri pe care le-am promis în campania electorală, inițiez un referendum pentru modificarea Constituției etc. Nu voi fi un factor de echilibru, nu voi sta deasupra puterilor politice, dar voi fi un jucător politic, mă voi implica în lupta politică, pregătiți-vă de alegeri... cam acesta este mesajul președintelui Republicii Moldova. Mesajul extern este că voi îndrepta barca Republicii Moldova spre țărmul estic, că am pretenții teritoriale față de România, ceea ce este aproape o premieră și o declarație iresponsabilă a domnului Dodon. Mi-a atras atenția limbajul inadecvat, amenințări, lovituri cu pumnul în masă. Am impresia că domnul Dodon a prins gustul puterii, s-a îmbolnăvit de sindromul Lukașenco, Putin, Erdogan etc. Nimic nou, populism...”

Europa Liberă: Ce ar fi de reținut și de urmărit din cele spuse de Igor Dodon în conferința de aseară?

Nicolae Negru: „Domnul Dodon a vorbit despre foarte multe acțiuni pe care le-a întreprins, dar efectul acestor acțiuni este aproape zero. El îmi amintește de fotbalistul care aleargă mult pe teren, joacă spectaculos, dar nu bate goluri. Chiar și promisiunea lui de a restabili parteneriatul strategic cu Rusia, este o prezentate deformată a situației. Domnul Dodon nu pornește de la esență, esența este în faptul că Rusia a impus sau a instituit embargouri asupra produselor din Republica Moldova, a închis piața Rusiei, pentru că Republica Moldova a încheiat un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Uniunea Europeană permite Republicii Moldova să aibă acorduri cu alte state, inclusiv cu Rusia. Problema este nu în faptul că Republica Moldova a încheiat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ci în faptul că Rusia nu vrea ca Republica Moldova să fie un stat suveran și independent.”

Europa Liberă: Igor Dodon a semnat în fața presei un decret prin care inițiază un referendum consultativ. Președintele vrea să întrebe cetățenii dacă sprijină anularea legii miliardului, dacă susțin acordarea mai multor drepturi șefului statului, reducerea numărului de deputați și studierea în școli istoria Moldovei. Sunt patru subiecte diferite, s-ar cere și o modificare a Constituției în eventualitatea trecerii acestor inițiative. Totuși, pot fi puse toate aceste chestiuni în aceeași oală?

Nicolae Negru: „Bine, și cu acest referendum... Referendumul este de fapt un indicator, sau o recunoaștere indirectă a faptului că nu a reușit nimic până acum. Nu și-a îndeplinit promisiunile, și nu și le îndeplinește pentru că nu-i permite Consituția, și nu are atribuții pentru a-și îndeplini promisiunile electorale, a mințit alegătorii, de fapt. Sunt mai multe întrebări, prima este legată de buget, ceea ce conform legislației, nu este permisă organizarea unui referendum pe această temă. A doua întrebare este legată de Constituție, de schimbarea Constituției, transformarea Republicii Moldova de fapt într-un sultanat. Nici Putin nu are dreptul de a dizolva Parlamentul, decât în condițiile legate, de exemplu, de formarea Guvernului, așa ca și în Republica Moldova. Celelalte întrebări, de pildă... această chestiune cu micșorarea numărului de deputați, este o întrebare populistă, fiindcă nicăieri în Europa, cu excepția Luxemburgului și Muntenegrului, nu sunt mai puțini de o sută de deputați în parlament. În Luxembrug sunt 60, dar acolo sunt o sută trei mii oameni, adică mai puțini decât în Chișinău de vreo șase ori. Și Muntenegru are 81 de deputați, cu 622 000 de cetățeni.”

Europa Liberă: Spunea totuși președintele că ar fi prea mulți, raportat la numărul de cetățeni...

Nicolae Negru: „Nu este adevărat. Această abordare iarăși decurge din dorința președintelui de a deveni el cel mai tare în parcare, dar asta ar afecta funcționalitatea Parlamentului. În Estonia sunt 101 deputați, populația un milion și trei sute de mii. În Letonia sunt 100 de deputați, la o populație de două milioane. În Lituania sunt 141 de deputați, populația sub trei milioane. Slovenia - 130 de deputați, populația - sub trei milioane. Domnul Dodon trișează când vobește de Germania. Este vorba de a asigura anumite funții ale Parlamentului, și dacă sunt mai puțini de 101 de deputați, Parlamentul nu mai este suficient de funcțional. Și, desigur, dacă Dodon vrea să transforme Republica Moldova în republică prezidențială, el nu are nevoie de un Parlament puternic.”

Europa Liberă: Domnule Negru, pe de altă parte, președintele arăta convins că acest referendum va trece. Voiam să vă întrebăm despre efectele juridice?

Nicolae Negru: „Bine, până la referendum mai sunt anumite probleme, trebuie găsiți bani, a spus-o și domnul Dodon. Bugetul nostru este foarte auster.”

Europa Liberă: Ar fi vorba de 50, 60 de milioane de lei...

Nicolae Negru: „Cred că 60, 70 de milioane, dar poate și mai multe milioane, și să găsești zeci de milioane acuma este o problemă, și va dura până vor fi găsiți acești bani. Pe urmă, este un referendum consultativ, asta nu înseamnă că tot ce a vrut domnul Dodon se va rezolva. Domnul Dodon amenință, zice că va veni cu cetățenii, cu cei care l-au votat, sau cei care l-au votat în alegeri vor spune „da” la referendum, și ce va face? Va face revoluție? Puterea poate să vină și ea, cu alți cetățeni, care sprijină cursul pro-european, care nu l-au votat pe Dodon. Și atunci ce vom avea noi, vom avea o confruntare, vom avea un război civil? Poziția domnului Dodon este iresponsabilă, și dacă mai adăugăm aici declarațiile că România ar datora Republicii Moldova teritorii, pe care le stăpânește timp de peste 400 de ani, este total aberant și iresponsabil.”

Europa Liberă: Credeți dumneavoastră, din discuțiile de aseară, domnul Dodon a întărit sau dimpotrivă suspiciunea multora că ar acționa în cârdășie cu partidul de la guvernare?

Nicolae Negru: „Bine, asta mă întrebam și eu. De ce la sprijinit Plahotniuc pe Dodon în alegeri, de ce l-a ajutat, de ce televiziunile lui Plahotniuc au difuzat știri false despre sirieni, nu prea înțeleg. Spectacolul pe care-l joacă Dodon avantajează guvernarea într-un fel, pentru că abate atenția cetățenilor de la problemele reale cu care se confruntă statul Republica Moldova, printre care: independența instituțiilor statului, scoase în afara politicului, justiție independentă, sistem bancar sănătos etc. Deci, toate aceste probleme rămân la margine, și în centrul scenei politice, iată apar aceste probleme, cu împuterniciri suplimentare, cu pretenții teritoriale față de România, cu istoria românilor, cu numărul de parlamentari, care nu este de fapt o problemă. Dacă judecăm logic, putem spune că este o legătură între Dodon și majoritatea parlamentară.”

Europa Liberă: Unul dintre lucrurile menționate în conferința de aseară, a fost un obiectiv al domnului Dodon - de reîntregire a țării, așa cum a spus el. Igor Dodon a precizat că se va întâlni în această săptămână cu liderul de la Tiraspol, a vorbit și de pachetul de 8 măsuri cu care va merge la discuții, propuse de Chișinău și de Tiraspol, ce să înțelegem din acest lucru, chiar dacă încă nu au fost făcute publice aceste măsuri?

Nicolae Negru: „Aici domnul Dodon spune că există o platformă comună cu guvernarea, și acest lucru este bun. Este adevărat că întâlnirile sale cu Krasnoselsky, modul cum se apropie el de rezolvarea acestei probleme, care este una gravă pentru Republica Moldova, este cumva umilitoare pentru un președinte. Într-un fel este o recunoaștere de facto a acestui regim separatist, și acest lucru desigur nu contribuie la rezolvarea conflictului, dar dimpotrivă aprofundează această problemă transnistreană, dar vom vedea. Până la urmă, rezolvarea acestei probleme depinde de Rusia, și Rusia la rândul ei începe să aibă probleme cu întreținerea acestei enclave, și s-ar putea să meargă la unele compromisuri în privința acestei probleme. Vom vedea ce se va întâmpla, deocamdată putem doar să anticipăm posibile încercări de rezolvare a acestei probleme, dar nu cred că trebuie să ne așteptăm la rezultate în viitorul apropiat.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG