Linkuri accesibilitate

Doi jurnaliști de la Radio Svoboda au fost bătuți și jefuiți în sudul Rusiei


Corespondenții RFE/RL atacați în regiunea Krasnodar.
Corespondenții RFE/RL atacați în regiunea Krasnodar.

Colegii noştri urmau să realizeze un reportaj despre un protest plănuit al fermierilor locali.

Doi corespondenți ai serviciului în limba rusă de la postul nostru de radio, de la Radio Svoboda, au fost bătuți și jefuiți de câțiva atentatori mascați, în orașul Kropotkin din sudul Rusiei.

Reporterul Serghei Hazov-Cassia și cameramanul Andrei Kostianov au fost atacați în această dimineață, la ieșirea din hotel localităţii în care fuseseră cazați. Localitatea Kropotkin este în regiunea Krasnodar şi colegii noştri urmau să realizeze un reportaj despre un protest plănuit al fermierilor locali.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct

Președintele postului de radio Europa Liberă/Libertatea Thomas Kent a declara că aces ataeste „inacceptabil” și a cerut elucidarea cazului, inclusiv a acțiunilor poliției locale. Jurnalistul Hazov-Cassia spune au fost atacați de aproximativ zece bărbați înarmați cu spray cu piper, care i-au trântit la pământ și lovit de mai multe ori cu picioarele.

Atacatorii le-au furat un laptop, echipamente de filmat și lucruri personale, fugind de la fața locului cu un minibus.

Un jurnalist al Europei Libere descrie cum a fost atacat în Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:24 0:00

Cameramanul Andrei Kostianov a fost internat la spital cu o coastă fracturată. Înainte de atac, cei doi jurnalişti fuseseră vizitați la hotel de două ori de poliție. Prima dată, ieri, când poliţia a vrut să ştie cine stă în respectiva cameră de la hotel, iar a doua oară în această dimineaţă, cu o oră înainte de a fi atacaţi.

Hazov-Cassia ne-a declarat că polițiștii i-au spus că incidentul nu a fost surprins de camerele de supraveghere din jurul hotelului şi că, după atac, când jurnaliştii au chemat poliţia, el le-a spus numerele de înmatriculare ale minibusului cu care au dispărut de la fața locului atacatorii.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Hazov-Cassia a scris că imediat ce poliţia a aflat că lucrează pentru postul nostru de radio, ofițerul de poliţie care venise să investigheze atacul i-a spus că „nu mai are nici un chef să îl ajute”.

Poliţia regiunii Krasnodar a declarat postului nostru de radio că atacul va fi investigat şi că poliţia din localitatea Kropotkin face eforturi să-i identifice pe făptașii care i-au atacat pe jurnaliştii de la radio Svoboda și le-au furat echipamentele.

După discuţiile de la poliţie, când jurnaliştii au revenit în camera lor de la hotel, ne spune corespondentul Svoboda, o parte din lucrurile ce le fuseseră furate au fost găsite în cameră, dar încă le mai lipsesc unele lucruri personale.

Cei doi jurnalişti urmau să relateze despre protestul anunţat pentru astăzi și numit „marșul tractoarelor”, un protest al fermierilor din regiune care a fost suspendat. Mai mulţi tractoriști care vroiau să participe la protestul planificat la Kropotkin au fost reţinuţi în localitatea Tihoreţk, potrivit site-ul OVD Info, un site care monitorizează arestările și activitatea poliţiei ruse.

XS
SM
MD
LG