Linkuri accesibilitate

Oleg Panfilov: „Scepticismul meu este legat de felul în care se desfășoară protestele din Rusia”


La o acțiune în sprijinul lui Aleksei Navalnîi la Moscova
La o acțiune în sprijinul lui Aleksei Navalnîi la Moscova

În Rusia au avut loc duminică cele mai mari proteste de la manifestațiile din 2011 și 2012 care au fost provocate de alegerile generale și prezidențiale. De data aceasta, protestele au fost împotriva corupției și au fost inițiate de Fundația Anti Corupție a lui Alexei Navalnîi care a și primit o amendă de 350 de dolari si 15 zile de arest. Vasile Botnaru a vorbit cu jurnalistul Oleg Panfilov, profesor la Universitatea din Tbilisi.

Europa Liberă: Domnule Panfilov, se pare că nu aveți cea mai bună impresie despre ceea ce se întâmplă în Rusia. La fel ca și alți jurnaliști care privesc de la distanță cele mai recente proteste, spuneți că nu e cazul să ne îmbătăm cu apa rece, referindu-vă în special la ținta acțiunilor de protest. Dacă ar fi să faceți un rezumat, pe ce se bazează scepticismul Dvs.?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:14 0:00
Link direct

Oleg Panfilov: Scepticismul meu este legat de felul în care se desfășoară protestele. Cel puțin, ultimul protest a decurs pașnic, prietenos, oamenii țineau în mâini foițele de hârtie, priveau calm cum se adună poliția. Mulțimea făcea drum pentru polițiști și privea indiferent când aceștia au început să aresteze oamenii. De multe ori erau arestați pur și simplu niște trecători care nu făceau absolut nimic. Deci, mai întâi, scepticismul meu este legat de indiferența absolută. Cred că oamenii care au ieșit pe 26 martie la protestele din Moscova și din alte orașe ale Rusiei, au făcut-o mai mult pentru distracție, deoarece în Rusia nu se mai întâmplă nimic important. Desigur, există și o masă protestatară. Dar ea este destul mică. După părerea mea, aceasta nu depășește câteva procente: 2-3, cel mult 4%. Sunt cei care deja înțeleg ce se întâmplă în Rusia, cei care s-au săturat să consume brânzeturi de tip cașcaval, să primească pensiile și salariile mici și să plătească tarifele enorme pentru serviciile comunale.

Europa Liberă: Înainte ca să vorbim despre nucleul dur al protestelor, vreau să vă rog să stăruim asupra stilului de promenade la care v-ați referit. Nu cumva anume această tactică a fost aleasă în mod deliberat?

Oleg Panfilov
Oleg Panfilov

Oleg Panfilov: Am mari suspiciuni față de organizatorii acestei acțiuni. Analizând fotografiile sau filmările, îmi dau seama că aceste acțiuni au avut loc pentru a face primul training pentru organizația „Garda rusească”, creată anul trecut. Membrii acesteia, desigur, se antrenează aparte. Exersează loviturile cu bâte, împușcă. Însă primul training de acest fel cu o masă vie de oameni a avut loc, cred, pe 26 martie.

Europa Liberă: Și Navalnâi îi ridică mingea la plasă?

Oleg Panfilov: Chiar ieri dimineața, când Navalnâi încă se afla în cameră de arest și nu a trecut în sală de judecată, am scris un comentariu la postarea lui din Twitter, în care el a zis că foarte curând „noi înșine îi vom judeca pe ei”. Am scris: „Bine, însă mai întâi, întoarceți Crimeea pe cale cinstită”. Comentariile din partea susținătorilor lui Navalnâi le primesc până acum. Sunt deja aproape o sută. Sunt comentariile unor naziști adevărați, aș zice chiar fasciști, care mă înjură, îmi spun tot felul de lucruri urâte. Când ei află că sunt din Georgia, scriu tot felul de lucruri urâte despre Georgia. Desigur, nu cred că este tot electoratul lui Navalnâi, însă sunt acei oameni care îl susțin.

Europa Liberă: Navalnâi s-a pronunțat în subiectul Crimeii și demult a dat de înțeles că nu are de gând să restituie Crimeea, chiar dacă va ajunge să îi ia locul lui Putin.

Oleg Panfilov: Cred că nu doar Crimeea. Cred că el are aceeași poziție față de Transnistria. Aceeași poziție el o avea în luna august 2008 față de Abhazia și Osetia de Sud. Și, în general, dacă privești atent biografia lui, poți întâlni partenerii și colegii lui cu care el crea diferite mișcări. Unul din ei, Zahar Prilepin, luptă acum de partea separatiștilor din Donbass. Astfel, eu nu am nici un dubiu față de viziunile sale naționaliste, aș zice chiar de viziunile sale imperialiste. Eu priveam aceste proteste în mod exclusiv din perspectiva biografiei lui Navalnâi. În al doilea rând, urmăream comportamentul poliției. De aceea, mi se întârește suspiciunea că protestele au fost organizate pentru ca „Garda rusească” să se simtă o forță în acțiune. În principiu, cred că multă lume a văzut că „Garda rusească” într-adevăr este o forță. Exact peste un an, pe 11 martie, în Rusia vor avea lor alegerile prezidențiale. Repetițiile au avut succes. Nu cred că în decursul anului în Rusia vor mai avea loc anumite proteste. Deci, totul este bine. Iar Navalnâi a primit doar o sentință administrativă care îi va permite să participe în alegerile prezidențiale. El va deveni un candidat vizibil. Însă Putin va câștiga. Aceeași istorie care a avut loc cu câțiva ani în urmă la Moscova când Navalnâi a fost concurentul primarului de azi al Moscovei, Sobianin.

Europa Liberă: Și totuși, Navalnâi a realizat un documentar despre Dmitri Medvedev, care face parte din cercul apropiaților lui Putin și astfel îl pune într-o umbră nefastă pe liderul de la Kremlin. Să fie oare cu voia lui Putin?

Oleg Panfilov: Cred că da, deoarece Medvedev este un personaj fără nicio valoare, un om care timp de 17 ani a jucat rolul unui paznic al locului: istoria Rusiei cunoaște o astfel de funcție pentru a păstra tronul până când țarul se va maturiza sau se va întoarce din război. Medvedev este un personaj absolut nesemnificativ de care nimănui nu-i este milă. Există un astfel de principiu, atât în politică, cât și în tactica militară: pentru a câștiga ceva trebuie să pierzi ceva. De aceea, pentru Putin și pentru echipa lui pierderea lui Medvedev nu înseamnă absolut nimic. Nimeni nu are nevoie de el.

Europa Liberă: Dacă ar fi să recurgem la un limbaj mai vulgar, putem spune că e un tratament cu lipitori?

Oleg Panfilov: Aș zice că e un limbric. Poate, ascarid ar suna mai bine.

Europa Liberă: Vă mulțumesc!

XS
SM
MD
LG