Linkuri accesibilitate

Navalnîi: adevăratul organizator al marșului este Medvedev!


La protestul din St. Petersburg, 26 matie
La protestul din St. Petersburg, 26 matie

Protestele din Rusia: oamenii „sunt exasperați de decenii de lipsă de perspective și de hoții de la putere”.

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Aleksei Navalnîi, inițiatorul protestelor anti-corupție de duminică, la o amendă de 350 de dolari și a dispus arestarea acestuia pentru 15 zile pentru nesupunere organelor de ordine.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:15 0:00
Link direct

Radio Svoboda transmite că în cadrul Marșului de protest de duminică desfășurat în zeci de orașe ale Rusiei au fost arestate peste 1500 de persoane. După arestările masive de duminică, condamnate de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană, astăzi au mai fost arestați trei activiști care în timpul procesului au protestat în fața instanței, afișând pancarte în susținerea lui Navalnîi.

Aleksei Navalîi a fost reținut cu puțin timp înainte de începerea acțiunii de protest care a avut loc duminică pe strada Tverskaia din Moscova. Acesta a declarat că nu s-a opus în timpul reținerii, nu cunoaște materialele din dosar și nu a semnat niciun protocol. Avocata Olga Mihailova a declarat că acuzațiile sunt nejustificate și a cerut eliberarea lui Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, la protestul de pe str. Tverskaia, Moscova
Aleksei Navalnîi, la protestul de pe str. Tverskaia, Moscova

Liderul opoziției a cerut ca în cadrul procesului să fie interogat șeful executivului rus, Dmitri Medvedev, pe care l-a numit „adevăratul organizator al marșului”.

Masivele proteste de duminică care au avut loc în zeci de orașe din Rusia au fost organizate de Fundația Anti Corupție, creată de Navalnîi, pentru a cere investigarea și tragerea la răspundere a lui Dmitri Medvedev. Într-un film-investigație realizat de fundația lui Navalnîi premierul rus este acuzat de implicarea în scheme de corupție și deținerea de imobile nedeclarate, inclusiv în străinătate, iar participanții la acțiunile de protest au cerut investigarea acestor informații și tragerea la răspundere a Medvedev. Nici premierul Medvedev, nici reprezentanți săi nu au comentat acuzațiile lui Navalnîi, singura noutate fiind faptul că Dmitri Medvedev l-a blocat pe liderul opoziției pe Instagram. „Amuzant, desigur, dar e cam puțin, a comantat Navalnîi, anunțând acțiunile de protest din 26 martie.

În majoritatea localităților din Rusia acțiunile de protest fie au fost interzise, fie au primit autorizații pentru a fi organizate în locuri de genul terenurilor agricole, aeroporturilor vechi sau cimitire. În Sankt-Petersburg la protest au participat peste 7000 de persoane, 50 fiind reținute. În Ekaterinburg marșul a luat forma unei sărbători populare, iar poliția a reținut patru persoane.

La Moscova acțiunea a luat forma unei plimbări pe strada Tverskaia din centrul orașului la care au participat, din surse diferite, între 8 mii și 20 de mii de persoane, fiind reținute de forțele de ordine în jur de o mie.

Chiar dacă riscau să fie arestați, protestatarii au abordat pancarte cu slogane de genul „Nu contează ce partid susții, sigur este împotriva hoților” sau „Dimon, de unde sunt banii de Toscana?”, aluzie la proprietățile nedeclarate prezentate în filmul lui Navalnîi ca fiind deținute de premierul rus în Italia. Protestatarii s-au plâns că le este încălcat dreptul la libera exprimare și la întruniri.

Navalnîi rămâne netemător după ce a fost arestat la protestul de la Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Autoritățile ruse au încercat duminică să blocheze transmisiunile on-line de la proteste, au efectuat percheziții la sediul Fundației Anti-Corupție a lui Navalnâi și i-au arestat pe toți membrii fundației care erau în acel moment în sediu.

În pofida unui număr mare de participanți la Marș, niciun post federal de televiziune nu a relatat despre aceste proteste.

Aleksei Navalnîi a promis în ajun că va oferi asistență juridică tuturor celor care va fi reținut ilegal în orașele Rusiei în cadrul mitingurilor din 26 martie și că fiecare reținere va fi contestată de echipa sa în Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Mai mulți observatori, citați de Radio Svoboda, notează că acțiunile de protest de duminică sunt fără precedent în istoria politică a Rusiei. Politicianul Vladimir Milov de exemplu spune că acestea marchează „o turnură importantă în situația politică internă”, care a demonstrat că oamenii „sunt exasperați de decenii de lipsă de perspective și de hoții de la putere”. Politologul Aleksandr Morozov scrie că acțiunea de protest de duminică va intra în istoria Rusiei și că aceasta a scos la iveală o nouă categorie de oameni care sunt gata să lupte pentru libertățile cetățenești și pentru participarea în viața politică”.

Această nouă categorie de oameni, notează și politologul, Valeri Solovei, profesor la MGIMO, constă în primul rând din oameni foarte tineri, inclusiv minori, acesta fiind un indiciu că pe viitor lucrurile în Rusia „vor merge pe scenariul radical”. „Ce vedem acum este prima etapă a unei crize politice. Cred că deja în aprilie vor urma represiuni împotriva activiștilor politici și civili. Când ies tinerii în stradă e mare probabilitatea ca lucrurile să meargă pe scenariul radical. Și cred că va urma o nouă etapă, de proteste mult mai ample pe care o vom vedea în toamnă”, mai spune politologul Valeri Solovei.

Politigraf

XS
SM
MD
LG