Linkuri accesibilitate

Amnistia pentru moldovenii care vor să-și legalizeze șederea în Rusia se prelungește pînă pe 12 mai - anunță președinția


Președintele Igor Dodon la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin, 17 martie 2017
Președintele Igor Dodon la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin, 17 martie 2017

Președintele Igor Dodon a informat că autoritățile ruse au decis vineri, 24 martie, să prelungească până pe 12 mai termenul în care își pot legaliza șederea în Federația Rusă cetățenii moldoveni care au regimul de ședere depășit, dar se află încă pe teritoriul rus. Într-un comunicat de presă al președinției se precizează că a devenit activă și pagina electronică unde cetățenii din Republica Moldova, care au interdicții de a intra în Federația Rusă, pot verifica dacă au fost sau nu aministiați. În această situația ar fi , potrivit președinției, peste 17 mii de moldoveni.

Tot potrivit comunicatului de presă al președinției, până la 20 martie, 10 mii de cetășeni moldoveni și-au plegalizat șederea în Rusia. Președinția estimează că în Rusia s-ar afla circa 250 de mii de moldoveni cu dreptul de ședere expirat.

Prelungirea termneului de legalizare de la 20 martie la 12 mai fusese discutată pe 17 martie, când președintele Igor Dodon s-a întâlnit din noul la Moscova cu președintele Vladimir Putin, se mai arată în declarație de presă a președinției de la Chișinău.

Inițial, amnistia a fost anunțată la începutul lumii martie de consilierii președintelui Igor Dodon, urma să dureze între 2 și 20 martie și era rezultatul unei înțelegeri verbale între președintele Igor Dodon și Vladimir Putin, la care se ajunsese în urma primei vizite, din ianuarie, a președintelui R.Moldova la Moscova.

La o conferință de presă pe 7 maritie, Andrei Neguță, consilierul președintelui Dodon și potențial ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă preciza: „Liste nu vor fi, nu vor fi hotărâri publicare pe site-uri oficiale. Aceasta se face pentru cetățenii moldoveni. În cazul în care toate aceste decizii se vor publica, poate să apară alte probleme la reprezentanții altor etnii care sunt în Federația Rusă”. Între timp, se pare că autoritățile ruse au revenit asupra acestei decizii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG