Linkuri accesibilitate

Bulgaria în ajun de alegeri


Naționaliști bulgari, blocând punctul de trecere Kapitan Andreevo, la granița cu Turcia, 24 martie
Naționaliști bulgari, blocând punctul de trecere Kapitan Andreevo, la granița cu Turcia, 24 martie

Tensiuni în relațiile Sofiei cu Turcia și Rusia, înainte de alegerile parlamentare de duminică.

Cu 31% - 33% din preferințe, partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” /GHERB/ al ex-premierului Boiko Borisov conduce cu mic avantaj în fața Partidului socialist, fost comunist, în ultimele două sondaje electorale. Pe următoarele două locuri cu 11% și, respectiv, 8% se află coaliția „Patrioți uniți” și Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor. Cu 5% - 6% urmează partidul „Volia” /Voința/ al omului de afaceri Veselin Mareșki. La pragul de 4% se află Blocul reformator, urmat de coaliția „ABV-Mișcarea 21”.

Sondajele sociologice în cea mai săracă și cea mai coruptă țara din Uniunea Europeană însă nu au o greutate prea mare. În urmă cu 5 luni, candidatul socialist, ex-generalul Rumen Radev, a obținut o victorie categorică în alegerile prezidențiale, după ce sondajele au dat avantaj oponentei sale din GHERB Țețka Țaceva.

Socialiștii și-au reînnoit conducerea, reușind să atragă în liste câteva persoane populare. În plan extern ei promit îmbunătățirea relațiilor cu Rusia și apărarea mai fermă – gen Orban - a intereselor naționale în cadrul Uniunii Europene.

Oponenții din GHERB au răspuns cu promisiunea de a continua construcția metroului sofiot, a autostrăzilor, de a dubla salariile profesorilor și a asigura noi investiții și locuri de muncă.

După ce la propunerea naționaliștilor moderați guvernul a limitat la 35 numărul secțiilor electorale în țările nemembre ale Uniunii Europene, au apărut probleme în relațiile cu Ankara. În Turcia a fost organizat transport gratuit în Bulgaria pentru scrutin a zeci de mii de alegători cu dublă cetățenie. Cei care doresc să voteze au primit un concediu de 11 zile.

Simpatizanți ai coaliției „Patrioți uniți” au încercat să blocheze punctele de frontieră.

Ieri președintele Erdogan a acuzat Bulgaria că exercită presiuni asupră etnicilor turci.

Probleme au apărut și în relațiile cu Rusia după ce în prestigioasa revistă Wall Street Journal a apărut un articol care semnalează despre implicarea Kremlinului în sprijinul socialiștilor bulgari. Experți ruși au elaborat strategia electorală a PSB, afirmă Wall Street Journal, citând surse demne de încredere. Ex-președintele Rosen Plevneliev și-a exprimat îngrijorarea față de activizarea Rusiei în Balcani.

XS
SM
MD
LG