Linkuri accesibilitate

Întâlnire Putin-Le Pen la Moscova


â
â

Marine Le Pen a venit la Moscova într-o vizită „la nivel parlamentar”.

Candidata prezidențială a Frontului Național din Franța, Marine Le Pen, a avut vineri la Moscova o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin, cu o lună înaintea primului tur al alegerilor franceze. Vizita lui Le Pen în capitala rusă fusese anunțată, dar nu și întâlnirea cu Putin, care a trebuit „explicată” presei de Kremlin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este „o procedură standard” pentru președintele Vladimir Putin să se întâlnească cu politicieni străini din opoziție și a adăugat că aceasta a fost prima întâlnire a liderului rus cu Marine Le Pen, candidată prezidențială din partea extremei-drepte la alegerile din Franța de la 23 aprilie.

Ceva mai devreme, Putin o saluta pe Le Pen ca pe reprezentanta unei tendințe europene mai ample: „Știu că reprezentați un spectru de forțe politice europene în dezvoltare rapidă. Sunt bucuros să vă văd”, a spus Putin.

Marine Le Pen a venit la Moscova într-o vizită „la nivel parlamentar”. Dmitri Peskov a explicat că ea a vizitat o expoziție de artă franceză găzduită de Kremlin și „cu această ocazie a fost primită de președintele Putin”.

Ceva mai devreme, la întâlnirea cu spicherul Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, Marine Le Pen și-a repetat opoziția față de sancțiunile impuse Rusiei din cauza rolului jucat în criza ucraineană.

„Eu întotdeauna am fost împotriva sancțiunilor cu care a fost lovită Rusia… Le-am considerat întotdeauna contraproductive”, a spus Le Pen.

După primirea politicienei franceze de către Putin, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a insistat că Rusia nu vrea să se amestece în alegerile franceze, dar este normal ca liderii ruși să stea de vorbă „cu întreg spectrul politic” dintr-o țară sau alta. Întrebat de reporteri când a stat de vorbă ultima dată Putin cu un candidat prezidențial străin, Peskov nu a dat date sau nume, dar a precizat că „președintele comunică cu mulți politicieni străini… angajați în procese electorale”.

Un consilier al politicienei franceze, Ludovic de Danne, a spus agenției Reuters că la întâlnirea de o oră și jumătate, Putin i-a urat lui Le Pen „succes” la alegeri. „Am simțit că s-au înțeles, că au fost pe aceeași lungime de undă”, a mai spus consilierul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns negativ la întrebarea dacă Le Pen și Putin au discutat problema finanțării campaniei candidatei franceze – o aluzie la faptul că Frontul Național a obținut în 2014 un credit de 9 milioane de euro de la o bancă rusească între timp falimentată. Peskov a insistat însă că finanțarea de către Rusia a unei campanii electorale străine „ar fi imposibilă”.

În declarațiile făcute după întâlnirea de astăzi, Le Pen și Putin au spus că țările lor trebuie să-și unească eforturile împotriva terorismului. Le Pen, cunoscută pentru ideile sale xenofobe și anti-islamice, abordase subiectul terorismului și la întâlnirea cu spicherul Dumei, obținând laude din partea interlocutorului:

Veaceslav Volodin i-a spus lui Marine Le Pen că apreciază atitudinea ei „echilibrată în chestiunile internaționale, mai ales în ce privește lupta împotriva terorismului”.

Sondajele de opinie din Franța sugerează că Le Pen ar putea câștiga primul tur al alegerilor, cu o diferență minimă față de centristul Emmanuel Macron, dar ar pierde la mare diferență turul al doilea, decisiv, de la 7 mai. Mai mult, ea ar pierde chiar și dacă în turul al doilea s-ar califica nu Macron, ci mai puțin popularul Francois Fillon.

Reuter notează că săptămâna trecută partidul lui Le Pen l-a luat peste picior pe centristul Macron pentru că a mers la Berlin s-o întâlnească pe cancelarul Angela Merkel. „Dl. Macron se află în competiție cu dl. Fillon – cine să fie vasalul principal al d-nei Merkel”, a spus atunci adjunctul lui Le Pen, Florian Philippot.

Întrebat vineri de Reuter care este diferența dintre vizita lui Le Pen la Putin și a lui Macron la Merkel, consilierul lui Le Pen, de Danne, a răspuns: „Perechea Macron-Merkel reprezintă establishment-ul în declin, Le Pen și Putin reprezintă libertatea popoarelor, colaborarea într-o lume multi-polară”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG