Linkuri accesibilitate

Un fost deputat rus, ucis în centrul Kievului (VIDEO)


Maria Maksakova, soția fostului deputat rus Denis Voronkov ucis la Kiev, 23 martie r2017
Maria Maksakova, soția fostului deputat rus Denis Voronkov ucis la Kiev, 23 martie r2017

Un fost deputat comunist rus stabilit în Ucraina, cunoscut pentru vederile sale critice la adresa Kremlinului, a fost împușcat mortal joi în centrul Kievului. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a spus că uciderea lui Denis Voronenkov, ar fi un „act de terorism de stat” pus la cale de Rusia. Atentatul, a spus liderul ucrainean, „poartă semnătura serviciilor secrete rusești, văzută în mod repetat în diferitele capitale europene în trecut”.

Un fost deputat rus, ucis în centrul Kievului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „absurde” acuzațiile ucrainene.

Voronenkov, în vârstă de 45 de ani, a fost acuzat în Rusia de fraude imobiliare în valoare de cinci milioane de dolari și a fugit la Kiev anul trecut, primind cetățenie ucraineană.

El avea statut de martor în procesul de trădare intentat de procurorii ucraineni fostului președinte pro-rus Viktor Ianukovici, care se ascunde în Rusia.

Voronenkov a fost ucis în plină zi, în fața unui hotel din centrul Kievului, de un individ înarmat, pe care un body-guard a reușit să-l rănească și care a fost arestat ulterior și a murit la spital.

Voronenkov a fost fidel Kremlinului cât a fost deputat, dar a devenit un critic al puterii de la Moscova după mutarea în Ucraina.

El a părăsit Rusia împreună cu soția sa, Maria Maksakova, și ea deputată, spunând că se teme de persecuții din partea autorităților ruse. După stabilirea lui în Ucraina, anchetatorii ruși au formulat acuzații legate de afacerile lui Voronenkov.

Mai mulți membri ai Parlamentului rus au negat de îndată joi ideea că Voronenkov ar fi fost ucis din ordinul Kremlinului, sugerând că ar fi vorba de reglări de conturi, mai ales că fostul deputat ar fi avut mari datorii.

Ideea „răzbunării” politicii a fost respinsă indirect chiar și de foștii colegi comuniști ai lui Voronenkov. Vicepreședintele Dumei, comunistul Ivan Melnikov, a spus că moartea lui Voronenkov trebuie anchetată „imparțial”, pentru că „există forțe care vor vrea să dea vina pe Rusia”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG