Linkuri accesibilitate

„Diaspora este o forță de temut, iar cei de la putere vor fie să profite de ea, fie să o distrugă” (D. Alaiba/jurnal.md)


Culisele dosarului primarului de la Basarabeasca (Ziarul de Gardă).

„Societatea moldovenească este din nou trasă în discuții lipsite de sens”, scrie fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, într-un comentariu despre sistemul de vot uninominal, publicat pe portalul Newsmaker.md. După părerea lui Tkaciuk, opoziția politică face doar jocul puterii actuale: „pentru păstrarea regimului actual de guvernare nu contează tipul de sistem electoral”. Fostul deputat comunist opinează că în Republica Moldova lipsește contextul pentru astfel de schimbări, și anume procesul democratic.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00
Link direct

În ediția de astăzi a Ziarului de Gardă apare o investigație semnată de Victor Moșneag despre culisele dosarului primarului de la Basarabeasca. E vorba de Valentin Cimpoeș, care figurează într-un dosar penal, fiind învinuit de procurori, pentru că nu ar fi luat atitudine în cazul unei minore, forțate de tatăl său să presteze servicii sexuale. Citat în articol, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale Viorel Furdui spune: „Dacă mergi pe linia asta, poți aresta orice primar”. Acuzatorul de stat însă susține că aceste măsuri au fost necesare, deoarece e vorba de, citez: „neglijență criminală în serviciu în calitatea sa de persoană cu funcție de răspundere”.

O așa-zisă „listă a ratărilor lui Dodon” a fost compilată de jurnalistul George Damian pentru portalul MoldNova.eu. În opinia lui, cel mai recent eșec politic al președintelui este anularea decretului prin care i-a retras cetățenia Republicii Moldova fostului președinte al României Traian Băsescu. Printre alte promisiuni neîmplinite este și respingerea lui Dodon la Tiraspol, în pofida încercărilor sale de a rezolva rapid conflictul transnistrean, adaugă George Damian.

Editorialistul de la portalul Deschide.md, Alexandru Vakulovski, scrie despre primul trădător de stat capturat și anume fostul deputat Iurie Bolboceanu. „Că e primul prins - e adevărat, dar că e primul trădător de țară din Moldova nu prea cred”, afirmă autorul. Vakulovski spune că acest caz ne face să ne gândim la ce înseamnă trădare de țară. El se întreabă: „Este trădare doar atunci […] când primești dolarii ca Bolboceanu, la beție? Sau e trădare și când primești bani murdari ai altei țări prin conturi din Bahamas?”.

Asupra noțiunii de patriotism meditează editorialistul ziarului Timpul, Marin Basarab: „Pentru nimeni nu mai este un secret că așa-numiții patrioți (fie din tabăra statalistă pro-Kremlin, fie din cea unionistă) nu au nicio treabă cu adevăratele probleme ale acestei țări.” După părerea lui, construcția celor șase hidrocentrale în cascadă pe Nistru ar putea deveni o catastrofă ecologică pentru cetățenii din Republica Moldova, care ar trebui să fie mai activi civic. „Probabil se vor organiza marșuri prin pustiu, pe cămile cu drapele mari și lucioase”, conchide Marin Basarab.

„Diaspora este o forță de temut, iar cei de la putere vor fie să profite de această forţă, fie să o distrugă”, de această opinie este activistul Dumitru Alaiba, citat de Jurnal.md. Alaiba mai spune că „împreună suntem o forță”, cu referire la forul moldovenilor de peste hotare care a avut loc recent la Veneția. Potrivit activistului, cei ce acum iau decizii la Chişinău înţeleg că li se apropie sfârșitul: „cel mai mare coşmar al lor este să ajungă în opoziţie.”

XS
SM
MD
LG